puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Raw trufle limonkowe
Pyszne, surowe trufle w gęstej czekoladzie.
-
Babeczki waniliowe z kremem czekoladowym
autor: nasse
dieta: wegańska
Popularne w USA vanilla cupcakes w wersji wegańskiej.
-
Ostra fasolka szparagowa z migdałami
Koniec czerwca i jest! Na straganach, targowiskach, w warzywniakach pojawia się fasolka szparagowa. Niedługo później pojawia się i u mojej babci w ogródku.
Klasycznie z bułką tartą, młodymi ziemniakami i koperkiem. Idealnie! Ale żeby nie popaść w monotonię, warto czasem wysłać bułkę tartą na urlop. W tym czasie do akcji wkraczają papryczki chilli, czosnek i migdały! W otoczeniu indyjskich przypraw nadadzą nowe oblicze naszej ukochanej szparagowej. I kto wie, może bułka tarta przedłuży sobie wakacje.
-
-
Fantastyczny chłodnik litewski na słodkiej śmietance
Fantastyczny chłodnik - niezastąpiony w upalne dni, łagodny w smaku, zupełnie inny niż wszystkie! Rodzinny przepis z okolic Litwy.
-
Tofu z warzywami w stylu indyjskim
Jest to moja wariacja na temat indyjskiej kuchni ze składników które akurat miałem.
-
-
Kruche ciasteczka jaglano-owsiane z trawą cytrynową (bezglutenowe, bez jajek)
Kruche, delikatne i bezglutenowe! Pachną i smakują bajecznie ;-)
Ciasteczka rozpływają się w ustach, więc dziadkowie też mogą jeść.
-
Przekładane ciasto czekoladowo-truskawkowe
autor: natik
dieta: wegańska
3 w 1 : szybka, łatwa, pyszna!
-
Zupa szczawiowa z tofu
autor: ~zaraz
dieta: wegańska
Bez jajek, bez mlecznej śmietany... za to ze śmietaną słonecznikową lub z tofu i dodatkowo tofu pokrojonym w kostkę. Proste! :) Tofu, zwł. to wyprodukowane przy użyciu soli wapniowych, jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Słonecznik zawiera go mniej, ale też nie jest źle. To ważne przy zupie szczawiowej, bo wapń równoważy kwas szczawiowy.
-
Demo-babeczki w 4 smakach
Pyszne babeczki nadające się na każdą okazję. Są niezwykle proste w wykonaniu, dlatego każdy sobie z nimi poradzi :) Można było ich spróbować na ostatnim prozwierzęcym demo pod Sejmem, skąd nazwa.
-
Słodki krem cynamonowy z białej fasolki - tanio, dużo, szybko, a do tego zdrowo!
Macie takie dni, że jedli byście od rana do wieczora tylko słodkie, słodkie... Lecz z drugiej strony rozsądek podpowiada, że przecież to niezdrowe... a jednak!
Drugim powodem powstania tego dania była temperaturofobia. Kidy jest gorąco, jak dziś, nie ufam pozostawianiu niczego otwartego nawet w lodówce. Dlatego MUSIAŁAM zrobić coś z otwartą puszką...
-
Pasta z czerwonej soczewicy na ostro
Fanom ostrych potraw powinno to posmakować :)
-
Pomarańczowa lemoniada lodowa
autor: Nurkan
dieta: wegańska & RAW
Idealny napój na upały :)
-
Bananowe tofurniki z patelni
autor: nasse
dieta: wegańska
Mój chłopak często jadał serniczki z patelni u swojej babci w Rosji, więc chciałam mu przypomnieć smaki dzieciństwa. Stwierdził, że wersja wegańska jest o wiele smaczniejsza. Zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :)
-
Sałatka gyros z marynowanymi, smażonymi kotletami sojowymi
Przepis rzecz jasna przerobiony z przepisu niewege, znalezionego w zeszycie oddziału terapii grupowej, trochę zmodyfikowany przeze mnie. Wszystkim smakuje, mięsożercom też.
-
Naleśniki owsiano-jaglane z dziurami, odlot! Precyzyjne proporcje
Pyszne, elastyczne, no i te boskie dziury!
Bezglutenowe, pięknie się zwijają i cudnie pachną.
-
Naleśniki gryczane (bezglutenowe)
autor: nasse
dieta: wegańska
Najlepsze naleśniki bezglutenowe, jakie jadłam - miękkie, elastyczne, nie rozrywające się. Polecam!
-
Mrożona miętowa kawa
autor: Nula
dieta: wegańska
Pyszne orzeźwienie!
-
Pilaf z ciecierzycą i miętą
autor: nasse
dieta: wegańska
Świeże dzięki mięcie i sycące dzięki ciecierzycy danie. Dosyć pikantne!
-
Chipsy z plantanów czyli bananów skrobiowych
autor: nasse
dieta: wegańska
Jeśli życie zaskoczy Was plantanami, zróbcie chipsy :)
-
Sałatka z soczewicą z patelni
autor: Dzik
dieta: lakto-wege
Zdrowa i smaczna :)
-
Ragout z kalarepy
Chciałam oswoić trochę to niewdzięczne warzywo, niegdyś pałaszowane w dzieciństwie na surowo. Na modlę wschodnią z akcentem włoskim. Proste, ale naprawdę dobre. Zwłaszcza w towarzystwie ryżu bądź szparagów.
-
Ekologiczne naleśniki w butelce (bez użycia miksera)
To co różni ten przepis od innych, to użycie butelki plastikowej. Jestem pewna, że w każdym domu znajdzie się taka butelka czekająca na wyrzucenie. Zamiast wywalać na śmietnik, możemy ją jeszcze na chwilę wskrzesić i użyć jako naczynia;) Dzięki zastosowaniu butelki w roli miski i miksera nie zużywamy prądu ani wody do mycia naczyń. Poza tym butelka wraz z jej właściwościami shakera pozwala na uzyskanie dobrze wymieszanego ciasta.
-
|