Maria U.: "Może ten przepis wydaje się dziwny, ale tak się u mnie robi od pokoleń i zawsze jest pyszny. W zimie nic tak dobrze nie rozgrzewa jak domowy sok z malin."
Waldemar Krzok: "Zanim pojadę na urlop w kierunku bajuwarsko/austriackim mały przepisik na bajuwarską (bawarską) zagrychę do piwa o nazwie obazda. W oryginale je się toto z preclami. Można na chlebek razowy lub też zwykły. Masła nie trzeba, już jest w środku ;-))"
Ten zakwas jest nieco oszukany, bo dodaje się do niego drożdże. Dlatego można go użyć już po 1 dobie, a nie jak tradycyjny zakwas - po minimum 3, a najlepiej 7 dniach.
AgataW: "Tak serio to idealny sposób na walkę z grypą. Po takiej porcji chory poci się (w łóżku) jak złoto(?) i grypa sama odchodzi z organizmu. Koniecznie zapamiętajcie ten przepis i nie oszukujcie w piciu tego 'paskudztwa'. Niezawodne."