puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Różowe burgery (z fasoli i buraków)
Bardzo proste, pyszne kotleciki w szałowym kolorze, z dużą dawką łatwo przyswajalnego białka. Idealne na obiad z dodatkami albo w formie klasycznego burgera w bułce. Świetne dla dzieci. Zamiast smażyć można je upiec w piekarniku, ale mogą być suchawe, więc przyda się wtedy sos, na przykład jogurtowy. Bardzo polecam!
-
Kasza jęczmienna/jaglana z warzywami i koperkiem
autor: ~Magilion
dieta: wegańska
Nie lubię kasz bez smaku. Ta bardzo mi smakuje - z dużą ilością pieprzu jest znakomita. Polecam spróbować.
-
Sos czosnkowy (z nerkowców)
Prosty sos do sałatek, kanapek oraz jako dip.
-
Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem
Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa.
-
Zupa porowo-ziemniaczana
autor: ryfka
dieta: wegańska
Pyszna zupka, rozgrzewająca w zimę. Podana latem najlepiej smakuje jako chłodnik z dodatkiem cytryny i kapką jogurtu.
-
Tarta kokosowa
autor: Nula
dieta: wegańska
Bardzo prosta w przygotowaniu tarta, idealna dla miłośników i miłośniczek kokosa :)
-
Sałatka z tortellini
autor: Nula
dieta: wegańska
Kolorowa sałatka z warzywnym tortellini.
-
Pakora
autor: ryfka
dieta: wegańska
Popularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.
-
Warzywne kotlety z ciecierzycy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Ciecierzycę uwielbiam - jest zdecydowanie najczęściej używanym przeze mnie strączkiem. Falafel był do tej pory moim numerem jeden wśród warzywnych kotletów - jednak wiadomo, nie ma takiego dania, które nigdy się nie nudzi.
Przepis na kotlety dostałam od znajomej, która znając moją miłość do ciecierzycy, zapewniła, że zagoszczą w moim repertuarze dań na stałe. Nie myliła się. :)
-
Ciecierzyca curry ze szpinakiem
Dobra propozycja na szybki obiad lub nawet romantyczną kolację. Danie jest sycące, ale lekkie.
-
-
Racuchy na śniadanie
Świetne na niedzielne śniadanie.
-
-
-
Smażona quinoa z warzywami
autor: Irris
dieta: wegańska
Bardzo pyszna quinoa znaleziona w sieci. Wrzucam do Puszki, aby przepis był pod ręką: cześć i chwała należą się http://martascooking.blogspot.com/
-
Babeczki z zieloną herbatą matcha i pistacjami
Te wiosenne babeczki naprawdę poprawiają humor. Intensywna zieleń ciasta to zasługa sproszkowanej zielonej herbaty (matcha). Przełamuje ją pastelowy kolor kremu. A kolejny odcień zieleni wnoszą pistacje. Szczypta czerwonego szafranu na czubek i gotowe. Czysta pozytywna energia. Słodki krem idealnie kontrastuje z ciekawą nutą jaką nadaje babeczkom matcha. No i oczywiście pistacje.
-
Lody karmelowe z mleka kokosowego
autor: Nula
dieta: wegańska
Proste i smaczne lody.
-
Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy
Pyszna, gęsta i zdrowa zupa na bazie tradycyjnej (mięsnej) zupy marokańskiej zwanej "hariri". Świetna na zimowe i wietrzne dni, rozgrzewa i daje poczucie sytości :)
-
Oliwkowe chlebki z suszonymi pomidorami i sosem paprykowym
Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Pachnące suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami. Polane jogurtowym sosem z lekką nutą chilli. Idealne na niesłodkie śniadania lub jako przystawka.
-
Tarta cytrynowa RAW
autor: readeat
dieta: wegańska & RAW
Bez mąki, cukru i piekarnika. Słodki kokosowo-migdałowy spód kontrastuje z orzeźwiającą, mocno cytrynową kremową masą. Tarta idealna, dużo lepsza niż wersja pieczona. Obecnie mój ulubiony deser.
-
Kajmak (masa krówkowa)
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
-
Obłędny wegański tort - trójwarstwowiec uniwersalny
Dobra informacja: Zrobienie biszkoptu to dla doświadczonych 10 minut, a po wystygnięciu przekładanie to czysta frajda, może zająć od 10 minut do 20, w zależności od fantazji :)
-
-
-
Pieczarkowe racuszki z sosem szpinakowym
Przepis wymyślony po to, aby zużyć pieczarki z lodówki :)
|