puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Dżem z jabłek z malinami
autor: ~dzemik
dieta: wegańska
-
Kopytka z pietruszką
Mało dietetyczne danie, ale mówi się trudno ;) Nie zjadamy zatem 30 sztuk, staramy się pohamować przy 20 ;)
-
Hummus z pieczoną dynią
Naprawdę, hummusów przerobiłam w swoim życiu już setki (tysiące, miliony ;-) z przeróżnymi dodatkami, ale ten to absolutny hit. Dynia z ciecierzycą w ogóle pasują do siebie rewelacyjnie, a wspólne zmiksowanie służy im jako mało co :)
-
RAW Sernik orzechowy
Ciasto, które na co dzień możecie skosztować w Suryi, restauracji witariańskiej w W-wie!
-
"Burrito" z naleśników z musem fasolowym i surówką
Pyszności! Proste w wykonaniu, w części na surowo i jeśli nie zjemy całego musu fasolowego, to mamy super smarowidełko na chleb :-)
-
-
Owsianka na mleku ryżowym z musem (koktajlem) owocowym
Ostatnio nie mam wiele czasu na gotowanie, wszystko z powodu pracy. Mimo tego codziennie rano zjadam śniadanie, zazwyczaj jest to owsianka z jabłkiem. Tym razem miałam jednak ochotę i na koktajl i na owsiankę, więc połączyłam te dwie rzeczy.
-
Kefir z grzybka tybetańskiego
Kefir z grzybka tybetańskiego to samo zdrowie! Robi się go łatwo, z dwóch tylko składników.
-
Kotlety z czerwonej soczewicy z ziołami i z sosem pomidorowym
Ten przepis, inspirowany przepisem z bloga Zieleniny, to świetna baza do eksperymentów. Sama do bazowego przepisu Zieleniny dodałam kilka niezbędnych w moim odczuciu przypraw - co kto lubi, to dorzuca, a zawsze będzie pyszne. Dzięki właściwościom czerwonej soczewicy nie trzeba nawet używać blendera...
-
Wegańskie ciasto z owocami, które musi się udać
To ciasto jest tak proste, że uda się niezależnie od wszystkiego. Można je zrobić z jakimikolwiek owocami - świeżymi lub mrożonymi - w wersji laktoowowege (z masłem i jajkami) lub wegańskiej (z margaryną i bananowym puree). Ja zrobiłam je w wersji wegańskiej, z jagodami i ciemnym kakao.
-
Tarta z dyni z czekoladą
Dynia jest cudownym warzywem, które można przyrządzać na słono, ale również na słodko smakuje cudownie! Sezon na dynię trwa, więc zachęcam do zrobienia tarty dyniowej z posypka czekoladową.
-
Placek przekładany masą orzechową
Pomysł na ten placek podpatrzyłam na wegańskim blogu. W oryginale nazywa się "plackiem czeskim", jednak ja jeszcze dodałam do niego dżem z czarnej porzeczki i pozmieniałam składniki w masie oraz polewie.
-
Keczup z cukinii
Rok temu moja mama dostała od znajomej przepis na keczup z cukinii. Tak nam posmakował, że robimy również i w tym roku :)
-
Kotlety wegańskie - jaglane z groszkiem
Dobre na ciepło jako danie obiadowe i na zimno np. w kanapce na drogę. Najzdrowsza z kasz - jaglana warta polecenia ;-)
-
Gryczanki
Babcine kotleciki z kaszy z cebulą. Można podawać z sosem grzybowym!
-
Pomidory z fetą
Według obliczeń z gazetki reklamowej sklepu Biedronka (z której został podpatrzony przepis) jeden taki pomidor ma 120 kalorii.
-
Gofry z budyniem
Gofry są jak z budki :) Naprawdę smaczne i idealne w konsystencji, brzegi chrupiące, środek miękki.
-
Zbożowe cappucciuno
Nadchodzą zimne wieczory, w lecie chłodziliśmy się kawą mrożoną a teraz czas się rozgrzać ciepłym cappuccino w wersji zbożowej (także dla dzieci powyżej 3 lat!).
-
Bezglutenowa "pizza" z kaszy kukurydzianej
Jakimś ułamkiem przypomina pizzę... :-) Ogólnie bardzo smaczne, bezglutenowe ciasto z warzywami!
-
Placek biszkoptowy z kiwi
To ciasto to zupełny spontan - miałam do wykorzystania 4 białka, które zostały mi po przygotowywaniu mieszanki BARFowej dla moich kotów oraz 3 dojrzałe, miękkie już kiwi. No to powstało takie pyszne i proste ciasto - nie za słodkie, kwaskowate. Wychodzi ok. 2 centymetrowy placek na blachę 21x26 cm. Uwaga - bardzo szybko znika!
-
Ryż czerwony z groszkiem i cebulą
Popularny w krajach arabskich. Ja wzbogaciłam go groszkiem. Smakuje naprawdę wszystkim, w wersji solo, jak i z sałatką np. grecką, surówką z kapusty lub samym jogurtem. Możliwości jest wiele.
-
"Nutella" ze śliwek
Moim dzieciom... i mężowi bardzo smakowało :) Mnie w smaku przypomina kostkę piernikową.
-
Niezdrowe, ale pyszne tosty z masłem orzechowym i bananami
Uwaga, ten przepis to prawdziwa bomba kaloryczna! Jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie śniadanie ;)
-
Wariacje na temat kukurydzy gotowanej w kolbach
Gotowanej kukurydzy nie trzeba przedstawiać. Oprócz wersji klasycznej, z masłem i solą, można też jeść ją nieco inaczej.
-
Gulasz sojowy po węgiersku z papryką
Jest to przepis z jakiejś strony, przerobiony na wege i nieco przeze mnie zmodyfikowany. Można jeść z kaszą, ziemniakami, ryżem lub wykorzystać jako sos do placków po węgiersku. Gulasz jest słodko-ostry, bardzo paprykowy i taki węgierski :)
|