Super pomysł na obiad! Znalazłam ten przepis gdzieś w internecie i wyszło pysznie. 1 porcja: 116 kcal, białko - 3.0 g, sól - 0.59 g, tłuszcz - 5 g, w tym tłuszcze nasycone - 3 g, węglowodany - 16 g.
Można ją zamrozić.
Ostatnio zakochałam się w kuchni indyjskiej, więc jeśli jesteś zwolennikiem mixu przypraw to potrawa dla Ciebie :) Ja podałam z ryżem, ale sprawdzi się również jako danie samo w sobie ;)
Te placki smakują wszystkim i są doskonałe nie tylko na obiad z ziemniakami i surówką, ale również na zimno do kanapki z chrzanem i różnymi wariacjami.
Jedne z najsmaczniejszych jakie do tej pory zrobiłam, bardzo polecam. Świetnie komponują się z cacykami. Zjedliśmy je w towarzystwie pieczonych ziemniaków i sałatki z czerwonej kapusty i śliwek.
Hummus to jedno z najpopularniejszych dań krajów dalekowschodnich. Za pierwszym razem niezbyt mi posmakowało, jednak z kolejnymi było coraz lepiej i teraz jestem jego wielką fanką :)
Próbując różnych kombinacji starałam się oddać smak hummusu, jaki oryginalnie jadłam w Palestynie. Chyba mi się udało.
Moja ostatnia smaczna nowość odkryta przez przypadek to twaróg wędzony firmy Jana w dwóch smakach czosnku i pieprzu oraz papryki. Obydwa cieszą podniebienie, doskonałe na kanapki, jak i do sałatek. A również do kotlecików ;-)
Ciasto początkowo miało powstać z kaszy manny i budyniu, jednak takich rarytasów tutaj nie uświadczysz (może poza polskimi sklepami), więc musiałam trochę pokombinować...