puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Wiosenny kosmiczny sos
autor: Luna7
dieta: wegańska
Ten sos wygląda, jakby był głównym dodatkiem na imprezie powitalnej dla ufoludków! Jest tak intensywnie zielony, aż można pomyśleć, że jest surowy ;) Uwielbiam go robić wiosną, kiedy mam pod ręką świeżutki szpinak, bo z niego wychodzi najlepszy :)
-
Jogurt z tofu i mleka sojowego
Smaczny jogurcik. Prosty i szybki w przygotowaniu.
-
Bułeczki bananowe z cynamonem i wanilią
autor: Luna7
dieta: wegańska
Gdy wracałam z porannych zajęć, zobaczyłam na straganiku przy chodniku banany, ale takie dojrzałe, prawie przejrzałe. Postanowiłam je kupić, bo przyszło mi coś do głowy... ;) Wróciłam do domu i rozrobiłam ciasto i nadzienie.
Bułeczki pachną wręcz obłędnie, cudownie, zjadłoby się je wszystkie od razu. Mają w środku wilgotne bananowe nadzienie, są lekko słodkie, tyle, ile trzeba ;)
-
Szpinakowa pizza z serem pleśniowym
autor: Luna7
dieta: lakto-wege
Pizza wymyślona naprędce, akurat zabrakło chleba, zjeść coś trzeba było, a zostało jeszcze nieco szpinaku. Wyszła przepyszna.
-
Muffinki
W środek można dodać co dusza zapragnie - u nas prawie każda babeczka jest inna, są i rodzynki, i banany, i czekolada, niektóre z mrożoną aronią i wiśniami. Dodatki można ułożyć bezpośrednio na papilotkach z ciastem, lub wymieszać z misce i dopiero potem nakładać do papilotek. Jak Wam wygodniej.
-
Bułki orkiszowe
autor: ~MM
dieta: wegańska
-
Chałwa słonecznikowa domowej roboty
Nie ma takiej konsystencji czy smaku jak ta kupowana np. na Ukrainie, ale jest równie dobra i wystarczą tylko 4 proste składniki do jej przygotowania :)
-
Tatar z suszonych pomidorów
autor: ~MM
dieta: wegańska
-
Ciasto marchewkowo-daktylowe
autor: Luna7
dieta: wegańska
Ciasto jest wariacją dość popularnego przepisu na ciasto marchewkowe. Daktyle użyte w przepisie są alternatywą dla cukru. Ciasto jest lekko wilgotne (marchewka puści sok), słodkie i naprawdę pyszne! :)
-
Razowe amerykańskie naleśniki z syropem truskawkowym
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wymyślony naprędce przepis na podstawie ogólnych wiadomości o "amerykańskich naleśnikach/pancakesach", dostosowany do własnych możliwości. Świetne z syropem truskawkowym czy miodem.
-
Pieczony kabaczek, cukinia lub patison
autor: Luna7
dieta: wegańska
Prosty przepis na pieczone dyniowate. Szybko i pysznie :) Wszystkie patisony, kabaczki i cukinie się nadają - małe i duże, młode, co nie mają nawet nasion, i te, która mają grubą skórę i mnóstwo nasion w środku. Wszystkie po przyrządzeniu są przepyszne :)
-
Makaron razowy z sosem pomidorowo-paprykowo-pieczarkowym
autor: Luna7
dieta: wegańska
Pyszny i szybki makaron razowy z sosem.
-
Jabłka z patelni
autor: Luna7
dieta: wegańska
To danie znam od mojej mamy, która lubiła od czasu do czasu przyrządzić jabłka w ten sposób. Mimo że są podane właściwie na słono, smakują przepysznie, zwłaszcza gorące prosto z patelni z chlebem posmarowanym jedynie masłem.
-
Pieróg z ziemniakami
autor: Luna7
dieta: wegańska
Pikantny pieróg z ciasta drożdżowego nadziewany warzywami. Najlepiej smakuje na ciepło.
-
Topinambur w mundurkach z ciecierzycą
autor: Luna7
dieta: wegańska
Ciekawe połączenie łagodnego i lekko orzechowego w smaku topinamburu z pikantną ciecierzycą z patelni. Taka mieszanka kulturowa - ciecierzyca, która ma szerokie zastosowanie głównie w kuchni indyjskiej oraz topinambur, który przywędrował do nas z Ameryki.
-
Makaron razowy z brokułami i marchewką
autor: Luna7
dieta: wegańska
Szybkie i pyszne danie dla zabieganych. Wspaniale wygląda szary razowy makaron z zielonymi różyczkami brokułów i pomarańczową marchewką.
-
Drożdżowa pasta do chleba
autor: Luna7
dieta: ovo-wege
Pasta świetna do chleba, na kanapki do pracy czy na zajęcia, przepyszna z kiszonym ogórkiem.
-
Konfitura z płatków róż
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Konfitura z różanych płatków jest surowa, więc można ją podciągnąć i pod raw food. Jest intensywnie różowa, pachnąca tymi pięknymi kwiatami, dobra jako nadzienie do pączków albo ciastek lub po prostu do herbaty.
-
Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku
Pyszna, wielofunkcyjna pasta - nadaje się do kanapek, do makaronu, a także do nadziewania jajek, więc polecam ją bardzo na Wielkanoc, bo to rzeczywiście niecodzienne zestawienie smaków, jak wynika z nazwy :)
-
-
-
-
Fasolka po bretońsku (bezglutenowa)
Fasolka po bretońsku według Pięciu Przemian.
-
-
|