puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
-
Bezglutenowe wegańskie pierogi z cebulą i wędzonym tofu
Gdy byłam na zwykłej diecie, pierogów nie robiłam, bo ogólnie nie byłam zainteresowana przesiadywaniem w kuchni i kulinarnymi eksperymentami. Zdarzyło mi się oczywiście pomocniczo lepić pierogi, przy okazji jakichś świąt i - z tego co pamiętam - nie było to łatwe. Dlatego bardzo się zdziwiłam, że pierogi bezglutenowe wyszły mi za pierwszym razem i to bez jakiejś walki i frustrujących momentów ;)
-
Śniadaniowa surówka
autor: Dana
dieta: wegańska
Często robię tę surówkę na śniadanie ze względu na prostotę i szybkość jej wykonania. A przy tym jej smak wprost urzeka. Wiem, z wyglądu wydaje się, że szału nie ma, ale jest przepyszna :) Mimo braku jakiegokolwiek sosu i przypraw.
-
Wege-burger z cieciorki
Dziś zdradzamy Wam kolejny fenomenalny przepis wegański kuchni indyjskiej – tym razem na wege-burgery cieciorkowe! I nie tylko zdrowsze, ale też pyszniejsze od zwykłego hamburgera ;-)
-
Sok warzywno-owocowy z imbirem (z sokowirówki)
autor: kaja07
dieta: wegańska & RAW
Oto mój ulubiony sok z sokowirówki/wyciskarki :) .
-
-
Panczkraut czyli kiszona kapusta z ziemniakami
Potrawa popularna na Śląsku, zwana także ciaperkrautem, ciapkapustą, panczówą i zapewne znana pod wieloma innymi nazwami. Tania, prosta, smaczna sama w sobie, idealna w towarzystwie jakichś wegetariańskich kotlecików.
-
Indyjskie mango muffiny - wegańskie
Indyjskie wegańskie muffiny o smaku mango. Prawdziwe niebo w gębie!
-
Brokuł z porem
autor: moni
dieta: wegańska
-
Curry własne, domowe - mieszanka przypraw
autor: maboo
dieta: wegańska & RAW
Witam Was. Ostatnio zrobiłem niezwykle aromatyczną przyprawę, do wielu dań, past itc. To co chodziło mi po głowie od długiego czasu - własne curry. Chodzi oczywiście mi o mieszankę przypraw, a nie danie. Ma niesamowicie świeży aromat i nie dający się porównać z kupionym! Polecam
-
Cytrynowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki
autor: Malve
dieta: wegańska
Wegańskie, bez glutenowe babeczki cytrynowe z kremem zrobionym z kaszy jaglanej i domowego dżemu z czarnej porzeczki
-
Majonez z kalafiora - niskotłuszczowy i banalnie prosty!
autor: ~żona
dieta: wegańska
Niskotłuszczowy jak na majonez oczywiście :D Jak napisała Vegelicious: „majonez” na bazie kalafiora, czyli majonez w wersji double light". "Jest świetnym dodatkiem do sałatek lub kanapek" - to też potwierdzam :)
-
Kalafior z imbirem i ziemniakami
Niby zwykły kalafior z ziemniakami, ale ma tak zaskakujący, egzotyczny smak, że świetnie nadaje się na przyjęcie dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych ;)
-
-
Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie
autor: Nula
dieta: wegańska
Tofurnik jest bezglutenowy (należy zwrócić uwagę na skład budyniu, lecz z reguły są bezglutenowe).
-
Sałatka z "kurczaka" z ananasem i śliwkami
Wegańska wersja mojej ulubionej niegdyś sałatki. Z kotletów sojowych zamiast kurczaka. Na słodko-słono.
-
Kluski z "serem"
Wegański przepis na pyszne i proste kluski z "serem" (niby twarogowym. Polecam! :)
-
-
-
Sałatka z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw
Kolorowa i zdrowa sałatka na bazie kaszy jaglanej, pełna aromatycznych, pieczonych warzyw. Kaszę jaglaną można zamienić na każdą inną jaką lubicie.
-
Sałatka z pęczaku z rzodkiewką
Sałatka w stylu tabule, z polskich składników
-
Pesto z liści rzodkiewki
Jeżeli mamy sprawdzony warzywniak, albo własny ogródek- warto zatrzymać listki młodej rzodkiewki, aby wyczarować przepyszne pesto.
-
-
-
Ser wegański, który się topi (na grzybku tybetańskim)
autor: ~Tamara Kurowska
dieta: wegańska
Masa serowa wegańska, która rozłożona na pizzy czy kromce chleba i zapieczona w piekarniku rozpłynie się i będzie smakowała jak roztopiony żółty ser.
|