To bardzo fajna propozycja na nieco inne, mniej tradycyjne świąteczne śniadanie. A gdy wśród naszych świątecznych gości trafią się dzieci to po takim śniadaniu mamy duże szanse na tytuł ulubionej cioci/wujka :) Danie ma też tę zaletę, że można je przygotować wieczorem, a rano włożyć tylko do piekarnika, zapiec i gotowe :)
"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
Onigiri to popularna potrawa z Japonii. Jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Obecnie onigiri jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Służy często jako prowiant na drogę.
Niemcy (Niedersachsen) jedzą ten sos ze schabowym i smażonymi ziemniakami. W wersji wege zjadaliśmy go po prostu z makaronem, ale pasuje do wielu dań. Dla fanów ketchupu.
A obiad tak pyszny, że jemy go bardzo regularnie i wciąż jesteśmy tym zachwyceni! Proste, tanie, sycące, no i w części na surowo - polecam! Połączenie ziemniaków, surowych buraczków i czosnku jest przepyszne.
Pyszne i naprawdę pięknie wyglądające trufle kakaowe, które można dowolnie modyfikować :) Ich przygotowanie jest trudne, gdyż bardzo trudno wyczuć odpowiednią konsystencję masy do lepienia. Ale są naprawdę warte zachodu.
To był ostatnio ulubiony obiad mojej Babuni... Czasem, gdy rodziców nie było w domu, to ja przejmowałam stery w kuchni i robiłam obiad: "Rany. To jest lepsze jedzenie niż w restauracji. Czemu dziadek mnie do takich nie zabierał!?", mówiła Babcia. Wiem, że żartowała :) Ale też wiem, że naprawdę obie lubiłyśmy takie proste jedzenie.
Większość moich przepisów jest bardzo łatwych i oszczędnych z oczywistych powodów :) Ta kasza jest idealna na śniadanie - jest szybciutka, smaczna i daje poczucie pełności.