puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Rosół wegański
Rosołek dobry na przeziębienie i na zimne dni oraz oczywiście na wegański niedzielny obiad ;)
-
Minestrone - zupa a la pizza z grzankami
Genialna kolorowa zupa włoska, która smakiem przypomina pizzę :)
-
Kasza jaglana z ryżem wg Pięciu Przemian
Od około dwóch miesięcy stałam się fanką owsianki w różnych wariacjach i innych zup śniadaniowych wg Pięciu Przemian. Poniżej jedno z ulubionych śniadań moich i męża.
-
Kotleciki ryżowe z grochem
Są lekkie, pyszne i pożywne. Ja formowałam je w takie kulki jak na zdjęciu, dzięki czemu nie rozpadały się na patelni i łatwo było je obtoczyć w bułce tartej.
Z podanych składników wyszły 2 talerze i jeszcze trochę kotlecików, więc cała rodzina może się nimi porządnie najeść :)
-
Zapiekanka z wędzonym tofu i pesto
autor: gaga1
dieta: wegańska
Bardzo barwna i smaczna potrawa!
-
Wegańska pizza Margharitta
Pyszny przepis na około 5 małych pizzy.
-
-
Naleśnikowa lazania z pieczarkami
Szybkie i sycące danie, bez zapiekania.
-
Krem z warzyw
autor: ruta
dieta: wegańska
Pyszna zupa krem z marchewki i bobu!
-
Śmietana słonecznikowa
autor: Iwo-na
dieta: wegańska & RAW
Świetna do zabielania zup i sosów. Również dla raw-wege, jeśli znajda zastosowanie :-)
-
-
-
Drożdżowy chlebek bananowy
Przepis, który dzisiaj Wam proponuję to niezupełnie typowy bananowy chlebek, który zazwyczaj bardziej przypomina ciasto niż pieczywo. Ten jest dużo bardziej "chlebowy" w smaku i strukturze, nie zawiera cukru, jego słodycz pochodzi wyłącznie z bananów i czipsów bananowych które są w składzie :)
Na śniadanie z dodatkiem domowego twarożku, który zrobiłam z własnego jogurtu oraz miodu gryczanego to po prostu rewelacja, polecam!
-
Bigos z kabaczka, selera naciowego i kiszonych ogórków
Do takiego bigosu można dodać warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ale o jego niepowtarzalnym smaku przesądza kabaczek, kiszone ogórki i seler naciowy, więc koniecznie je dorzućcie.
-
Pigwa (a właściwie pigwowiec) do herbaty
Dla smaku i zdrowia :) Do herbaty jest o wiele lepszy niż cytryna - nie tylko odpowiednio kwaśny, ale też wspaniale aromatyczny :) No i bardzo zdrowy - polecany na przeziębienia! Oczywiście, zastosowań jest o wiele więcej. Pigwowiec wspaniale podnosi walory smakowe jabłek - dlatego warto go dodawać do kompotu, jabłek na szarlotkę i robiąc dżemy, nie tylko jabłkowe. Można też go używać do keksa czy innych ciast razem lub zamiast owoców kandyzowanych.
-
Ślimaczki drożdżowo - cynamonowe
Są one na tyle słodkie, że nie trzeba ich dekorować lukrem. Jest to ciasto drożdżowe, więc szybko robi się twarde. Są to ciastka do zjedzenia od razu, tego samego lub następnego dnia. Lubisz cynamon i ciasto drożdżowe? - ten przepis jest dla Ciebie :)
-
Taralli - słona przekąska z włoskiej Apulii
Świetne. Proste w przygotowaniu, w sam raz do pochrupania przy kieliszku wina. Na gościach zrobią z pewnością większe wrażenie niż kupne paluszki.
-
Orkiszowe placuszki z dynią, na słodko
Pyszne placuszki, doskonałe na śniadanie, deser i obiad.
-
Tarta/zapiekanka z kaszy kukurydzianej z dynią i salsą pomidorową
Pyszne, pożywne i zdrowe danie, efektownie kolorowe, więc nadaje się dobrze na przyjęcie. Jedyny warunek, aby podać je w ładnych kawałkach to cierpliwość, bo aby ją pokroić trzeba poczekać aż zupełnie wystygnie i stężeje.
-
-
Dip czosnkowy
autor: zyll
dieta: lakto-wege
Dla mnie najlepszy do zupy krem (brokułowa, groszkowa, pomidorowa, ze świeżych ogórków, albo jaka Wam się spodoba), ale też do nachosów kukurydzianych, pizzy, kanapek itd.
-
-
-
-
Twarożek oliwkowy
autor: tiny
dieta: lakto-wege
Na pomysł wpadłam kiedy w kuchni zabrakło soli...
|