puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Miętowe pralinki z awokado
autor: Nula
dieta: wegańska
Pralinki wyglądają efektownie, a wymagają naprawdę małego nakładu pracy.
-
Fafernuchy na Trzy Króle (6 stycznia) - słodkie, żytnie ciasteczka marchewkowe
autor: ~Etno
dieta: wegańska
Kurpiowska potrawa regionalna tradycyjnie jadana na Trzech Króli.
Blog ethnomuseum.pl: "Łakociami przeznaczonymi do zjadania w okresie Szczodrych Dni były fafernuchy — ciasto z dodatkiem miodu, pieprzu i tartej marchwi (także buraka cukrowego), o lekko pikantnym smaku i pomarańczowej barwie."
-
Krem z kalafiora
Przepis powstał, gdy brakowało mi pomysłu na obiad, a w zamrażalniku akurat leżał kalafior... ;) Czyli to ten typ potrawy: wrzuć do gara to, co zalega w szafkach :)
-
-
Bezglutenowy piernik że palce lizać!
Jak go zobaczyłam u weg-Anki, wiedziałam, że muszę zrobić wersję bezglutenową. Niby piernik jak piernik, ale coś w tym widoku śliwki zanurzonej w kakaowym cieście było niecodziennie smakowitego. Intuicja nie zawiodła. Rozpływa się w ustach, a śliwka (zanurzona w cieście) co któryś kęs smakuje jak płynna czekolada. Smakuje trochę jak bardzo udane pierniczki z nadzieniem (dawno temu jadłam takie glutenowe toruńskie, z nadzieniem i w polewie, i mi się po tym cieście przypomniały).
-
Zimowa pasta fasolowa
autor: asjaa
dieta: wegańska
Ponieważ na dworze jeszcze jest dość zimno, chętnie zjem przed wyjściem do pracy coś bardziej kalorycznego. Jadłam kiedyś tę pastę będąc w gościnie i dziś rano postanowiłam zrobić ją po swojemu. Jak? Oto składniki i plan działania!
-
Gołąbki z kaszą jaglaną
autor: asjaa
dieta: lakto-wege
Gołąbki z nadzieniem z kaszy jaglanej i dodatkami.
-
-
-
Biała czekolada
autor: Nula
dieta: wegańska
To jedyny produkt, którego mi czasami brakuje na weganizmie, ale tylko wtedy gdy ktoś w pobliżu się nią zajada. Tak wiem, to sam tłuszcz i cukier. Jadłam różne wegańskie białe czekolady, takie jak ryżowe, sojowe, bio, a niemal każda smakowała jak mydło, składy nie powalały, nawet te bio.
Czekolada ma lekko kokosowy smak, przyjemny waniliowy aromat i co najważniejsze, nie jest za słodka. Dużym plusem jest możliwość skomponowania czekolady z własnymi dodatkami, rzadko spotykanymi w gotowych produktach.
-
Zielone kluski kładzione
autor: joa
dieta: wegańska
Kluski kładzione inaczej - z tofu i szpinakiem.
-
Pikantna kartoflanka z tofu i czosnkiem
Wróciłem dziś z pracy do domu i zostałem uraczony nieziemską kartoflanką. Spieszę się podzielić z Wami przepisem…
-
Łatwa pizza Chelonii (bezglutenowa, wegańska, bez pseudo sera)
Nie trafiłam jeszcze na wegański i bezglutenowy zamiennik sera, który by spełnił moje oczekiwania na pizzy czy w tostach. Próbowałam już z kupowanymi, jak i domowej roboty zamiennikami - za każdym razem żałowałam, że w ogóle położyłam to coś na pizzę ;) Stąd wzięła się potrzeba takiego skomponowania pizzy, by tego sera aż tak nie brakowało (zarówno smakowo, jak i w konsystencji). Zapewne każdy ma inne wyobrażenia na temat dobrej pizzy, ale polecam spróbować. A nuż się pokrywają z moimi ;)
-
Zupa szybka i smaczna
Zupa powstała z "resztek" tarty z dnia poprzedniego.
-
Polentnik - ciasto z kaszki kukurydzianej
Ciasto w smaku przypomina delikatny krem, rozpływa się w ustach, na dodatek jest małokaloryczne. Można przyrządzić w postaci bezglutenowej zastępując mąkę pszenną mąką kukurydzianą, tudzież jakimś innym zamiennikiem
-
Wegański sos serowy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Myślę, że sos ten posmakuje wszystkim osobom, którym brakuje sera w np. sosach do makaronu. Nie ciągnie się, ale całkiem dobrze imituje serowy smak. Świetnie smakuje z warzywami czy w wegańskiej wersji mac 'n' cheese. :)
-
-
-
Pomidorowe kotlety z kaszy jaglanej (bezglutenowe)
Pyszne, łatwe w wykonaniu i zabójczo aromatyczne kotlety z suszonymi pomidorami :)
-
Pomidorowa zapiekanka z liśćmi winogron
Pyszna i łatwa w wykonaniu wegańska zapiekanka. Najlepiej podawać z michą surówki i koniecznie wegańskim sosem jogurtowo-koperkowym.
-
Recyklingowe muffinki
Niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu – musimy mieć tylko do dyspozycji pulpę z sokowirówki. W naszej wersji wykorzystaliśmy pozostałości po soku z marchwi, jabłka oraz imbiru, ale równie dobrze można wykorzystać pulpę z innych soków.
-
Karobowe czekoladki wegańskie
Dla amatorów karobu i alergików. Znam takich, co spełniają oba warianty ;)
-
Potrawka z cukinią
autor: kateM
dieta: wegańska
Bardzo sycące i smaczne danie, proste w przygotowaniu.
-
Pesto z jarmużu i orzechów włoskich
Każdy z pewnością ma jedną taką potrawę, którą mógłby jeść bez końca. Dla mnie jest to definitywnie pesto we wszystkich możliwych wersjach – bazyliowe, oliwkowe, z suszonych pomidorów, z makaronem lub gnocchi, jako dip i na kanapkę do posmarowania. Tym razem jednak pod wpływem mody na jarmuż, zdecydowałam się na wykorzystanie tego super warzywa bogatego w silne przeciwutleniacze, witaminę K, witaminę C, karotenoidy (β-karoten, lutein, zeaksantyny), a także wapń oraz żelazo. Jarmuż poza swoimi wartościami odżywczymi jest również niesamowicie smaczny, a pesto z jarmużu od dzisiaj jest niewątpliwie moim ulubionym!
-
Ziołowa zupa krem z cukinii z nutką curry
Pomysł na szybką, smaczną i sycącą zupę.
|