Kuchnia japońska. "Okonomiyaki" znaczy tyle co "smaż, co chcesz". Moja wersja składa się zasadniczo z poszatkowanej kapusty i kiełków mung (mój dodatek) w cieście naleśnikowym. Potrawa nie tyle wiosenna, co całoroczna. Do tego można zużyć resztki z innych potraw, więc ekonomiczna...
Szybkie danie, które ewoluowało z czasem. Za każdym razem, gdy je robiłam, czegoś mi brakowało - w końcu doszłam do pożądanej równowagi smaków. Śniadanie bardzo zdrowe, zbilansowane, lekkostrawne i dające energię.
Przy okazji produkcji mleka sojowego i tofu została mi dzika masa okary. Postanowiłam zamienić ją w improwizowany pasztet, który wyszedł bardzo smaczny.
Ciekawa alternatywa pizzy. Tyle, że szybsza i jak dla mnie o wiele smaczniejsza:) Co więcej sam farsz można całkowicie modyfikować, co pozwala wspaniale wyczyścić lodówkę z resztek, np. wczorajszego obiadu. Jak dla mnie - rewelacja.
Danie pochodzi z kuchni marokańskiej. W oryginalnym przepisie użyta była konkretnie dynia piżmowa (butternut squash) i w takiej też wersji robiłam. Jest ona w Polsce słabo dostępna, ale z powodzeniem można ją zastąpić zwykłą dynią. 313 kcal na porcję.
Najlepszy sposób na wykorzystanie kaszy gryczanej, która została niezjedzona. Doskonale smakują z sosem pieczarkowym oraz z surówkami z kapusty, z ogórków kiszonych, papryki zimowej.