Robiłam je pierwszy raz z farszem groszkowym, bo groszek miałam pod ręką, ale myślę, że można do środka włożyć każde nadzienie, także słodkie. Aha, kluchy są świetne z sosem grzybowym.
Dzisiaj zatęskniłam za latem. Za zapachem grillowanych warzyw i pysznym chrupiącym chlebkiem. W ramach małego relaksu w czasie sesji postanowiłam dogodzić mojemu podniebieniu właśnie takim małym kulinarnym kawałkiem lata.
Powiem wam, że przepis przerósł moje oczekiwania - ciasto jest "puszyste", delikatne, pysznie kokosowe :) A do tego jak śmiesznie się robi - płyn dodaje się dopiero po upieczeniu :o Na pewno jeszcze do niego wrócę. "Jest bardzo słodkie, smakuje jak egipskie słodkości" - tak jest często komentowane, ale ja robię duuuuużo mniej słodkie niż tradycyjne... cztery razy mniej słodkie ;)
Doskonała baza do wszelkiego rodzaju sosów chrzanowych, musztardowych, pomidorowych, serowych itp. Sos jak dla mnie ma idealną konsystencję i smak, który lubię.
Rewelacyjny. Idealny na pizzę czy zapiekanki dla tych, którym nie uśmiecha się wydać kilkanaście złoty na kostkę wegańskiego sera. Im dłuższe wiórki cukinii utrzemy na tarce, tym bardziej będzie się ciągnął. Polecam wypróbować!