Pączki można polewać czekoladą albo cukrem pudrem lub lukrem zrobionym ze zmielonego cukru nierafinowanego np. z kandyzowanymi skórkami pomarańczy - pycha.
Wiem, że to nie jest najzdrowsze - ale za to jakie pyszne...
Smacznego! Go Vegan!
Trochę tu już jest kuleczkowych przepisów - dorzucam i swoją wersję, a i pozostałe z chęcią wypróbuję :) Jako wielki słodyczołasuch postanowiłam w końcu wyprodukować coś, czego skład nie będzie mi obcy - oto moje małe "hand made".
W oryginale przepis jest z jajkiem, ale ja robię ciastka bez jajka i bez utraty jakichkolwiek walorów smakowych. W zależności od gustu robimy na słodko albo pikantnie :)
Pełnoziarniste, wegańskie donaty z dodatkiem puree z fasoli, za sprawą którego donaty są puszyste i wilgotne. Oblane kakaową polewą wykonaną z oleju kokosowego. Całości dopełnia duża dawka wiórków kokosowych.
Znalazłam w puszccce przepis na banany w mleku kokosowym, ale nie ma chyba bananów w cieście. Uzupełniam więc tę lukę. To jest potrawa tajska lub tajskopodobna.
Każdą potrawę da się zweganizować! Okazało się że wegańska wersja oponek smakuje tak samo dobrze jak tradycyjna. Z góry koniecznie lukier z aromatem rumowym. I wcale nie są skomplikowane (pracochłonne niestety tak)
Mmmmmmiam :)
Co ciekawe, przepis na to rosyjskie ciasto mam z niemieckiej strony ;) Ciasto nieco podobne do naszego sernika, w wersji wegańskiej rzecz jasna, ale ma jeszcze takie śmieszne łaty na wierzchu ;)