puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Przepisy na specjalne okazje
-
Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami
autor: pat
dieta: wegańska
Krysia Thompson: "Słowo daję, nie wiem jak to nazwać. Po tutejszemu jest to "nut roast" - kiedyś (i może dalej) modne danie bezmięsne. Wręcz podstawa bytu wegetarian. Potem się opatrzyło i jakoś ze wstydem schowało się Bóg wie gdzie.
Zupełnie przez przypadek wpadło mi w ręce w sklepie i wzięłam z ciekawości... Mam to do siebie, że co gdzie spróbuję poza domem albo nie domowe, to potem próbuję odtworzyć. [...] Takie smaczne!!"
-
Hummus z chrzanem (bez czosnku)
To połączenie wydawało mi się bardzo podejrzane, ale poleciła mi je znajoma, która w kulinariach jest dosyć otrzaskana. Stwierdziła, że w Bejrucie (knajpa w W-wie) jest najlepszy hummus - właśnie taki nietypowy, z chrzanem. Musiałam spróbować i faktycznie, wyszedł bajeczny! Pyszny, aromatyczny, lepszy niż oryginalny w knajpie ;D Najśmieszniejsze, że uwielbia go też mój Wojtek, chociaż nie lubi chrzanu ;) Nareszcie mogę objadać się hummusem nie martwiąc się, że później będę ziała czosnkiem ;)
-
Ozdobne szczypiorki
autor: pat
dieta: wegańska
Adam: "Wygląda rewelacyjnie na stole, a bardzo łatwo zrobić."
-
-
Sałatka: kartofel z kukurydzą, ogórkiem, sałatą lodową i winegretem
Generalnie uwielbiam tego typu sałatki z ziemniakami. Składniki idealnie współgrają, musztarda i ocet winny sprawiają, że "kartofel" wychodzi niesamowicie pyszny! :) Dodatkowo, dzięki dodaniu ogórka i sałaty lodowej, całość bardzo przyjemnie chrupie :)
-
Muffinki cytrynowe z lukrem
autor: Nula
dieta: wegańska
Idealne na Wielkanoc :)
-
Pasta "łososiowa" (marchewkowo-orzechowa)
autor: Rena
dieta: wegańska
Podawać na chlebie, posypaną zieloną pietruszką.
-
Sałatka z czarnej fasolki, kiełków słonecznika i brokułów
Jadłam podobną sałatkę w jakiejś knajpie. Nie dość że smaczna, to jeszcze urzekająca wyglądem :) Jeśli użyjemy fasolki z puszki, przygotowanie będzie wręcz ekspresowe.
-
Zupa krem z konserwowego groszku z czosnkiem
Bardzo szybka, prosta i tania :) Smaczna sama albo z chlebem, z grzankami, z groszkiem ptysiowym, z polentą i nawet z makaronem.
-
Kartofel zalat cateriny
No comments. Jeść! Na przystawkę, na obiad, na śniadanie (to drugie...), na pikniq, na grylu, na innym barbecue, no gdzie się da.
-
-
Sałatka z ciecierzycy z koperkiem i wegańskim sosem czosnkowym
Przepis na podobne sałatki funkcjonuje w internecie jako "vegan tuna salad". Moja wersja się nieco różni - użyłam ogórka kiszonego, zrezygnowałam też z części dodatków, na przykład selera naciowego. Wegański majonez, słabo dostępny w Polsce, zastąpiłam domowej roboty, wegańskim sosem czosnkowym. Pyszny dodatek do chleba, na śniadanie lub kolację, a ponadto ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne.
-
Surówka z pekinki z papryką (doskonała na przedwiośnie)
autor: nika_25
dieta: wegańska & RAW
Surówka ratująca życie :) Bardzo przydaje się, gdy jeszcze za oknem zima. Do wiosny co prawda już bliżej niż dalej, ale jeszcze chwilkę na nowalijki musimy poczekać. A za surownizną tęskno...
-
Wegańskie "jajka sadzone" na słodko
autor: Luna7
dieta: wegańska
Te "jajka" wyglądają jak jaja sadzone. Nic bardziej mylnego!
Sam pomysł zrobienia takich małych oszukanych jajek kiełkował we mnie dawno. Jednak dopiero, gdy wpadłam na przepis bajaderki na wegedzieciaku (link w źródłach), a zaraz potem na takie jajka na Puszce, pomyślałam o zrobieniu własnej wersji i oto ona :)
Te sadzone "jaja" są świetne na wielkanocny deser :)
-
Wegański krem fasolowo-chrzanowy
Pyszny na razowym pieczywie, z kiełkami rzodkiewki, w smaku cudownie wiosenny :)
-
-
-
Babka cytrynowa
Bardzo dobre ciasto, proste w przygotowaniu i zajmujące mało czasu :)
-
Żurek wegański z butelki
To moja własna wersja żurku, w dodatku w większości przeze mnie wymyślona, więc może się mieć nijak do przepisów tradycyjnych. Co nie zmienia faktu, że zupa jest przepyszna!
Zazwyczaj żurek podaje się z jajkiem. Ja jednak wymyśliłam sobie wersję z ziemniakami. Bardzo mi to zestawienie smakuje. Ziemniaki w zestawieniu z kwaskowato-słoną zupą wydają się słodkawe - przepyszny kontrast. Ostatnio słuchając jakiegoś wywiadu dowiedziałam się, że to sposób góralski :D
-
Twarożek śniadaniowy z ogórkiem i cebulką (bez posmaku tofu)
Udało mi się wreszcie stworzyć podróbę serowego twarożku, który nie ma tego gorzkawego posmaku tofu.
-
Galaretka "wredna-niespodzianka-dla-mięsożerców"
Zrobiłam takie galarety z jajkiem i marchewką (1 zestaw) i 2-gi zestaw - tempeh i marchewa. Moja ciocia (która na stwierdzenie, że jestem wege zwróciła się do mojej mamy z niesmakiem "kochana, tak ci współczuję" a do mnie, z jeszcze większym niesmakiem "to co ty właściwie jesz? trawę?!") spróbowała tej z jajkiem, skrzywiła się, wzięła sobie tę do której dałam tempeh, zjadła i stwierdziła "nooo, to jest to, prawdziwa galareta MUSI być z cielęcinką i żadne chore ideologie tego nie zmienią!" (znaczące spojrzenie na mnie). Gdy już skończyłam się śmiać, poinformowałam ją o składzie galaretki, szkoda, że nie miałam aparatu foto... hehehe! Jestem wredna? Jestem! I dobrze mi z tym!
-
-
Kajmak (masa krówkowa)
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
-
-
|