puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Przepisy na specjalne okazje
-
-
Feta w czosnkowo-tymiankowym oleju
Często wzdychałem w sklepach przy małych, ale drogich, słoiczkach sera w oliwie. Aż kolega podarował mi własnoręcznie zrobiony ser. Po różnych próbach osiągnąłem efekt, który mnie bardzo zadowala - tak więc i ja Was zapraszam teraz do serowo-czosnkowej przygody:)
-
-
Gorące jabłka łasucha
Prosty i pożywny deser, który zaspokoi łaknienie na coś słodkiego. Najfajniejsze jest to, że nie zawiera ani jednego ziarenka cukru – tylko miód, bakalie, orzechy i pieczony miąższ owocu.
-
-
Grillowany mix warzyw z bakłażanem i cukinią
Na grillu nie koniecznie musi być mięso. Można zjeść grillowane tofu lub warzywa. A oto przepis na warzywa z grilla!
-
-
Kokosowa czekolada do picia
autor: EwaH
dieta: wegańska
Przepis ten powstał podczas desperackiego zastanawiania się, co zrobić z podarowaną nam puszką mleka kokosowego...
-
Kuleczki bakaliowe-amarantusowe
Właściwie to są one dziełem przypadku. Chciałam zrobić spód do tarty, ale ponieważ daktyle zbyt długo moczyły się w wodzie i zrobiły się zbyt soczyste, to cała masa wyszła za miękka. Musiałam jednak jakoś ją wykorzystać, no i tak właśnie powstały owe kuleczki ;)
-
Kwiatowo-owocowy witariański (raw) tort
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Pyszny, kolorowy, owocowy, kwiatowy! :) Dość sycący, ale przy wyrobach bazujących na orzechach to normalne ;)
-
-
Łódeczki z cykorii napełniane farszem z awokado i twarogu/tofu
Niby nic, ale to fajny pomysł na cykorię. Przydaje się też wtedy, kiedy unikamy pieczywa ;) Mój niewegetariański tata robił je na niedzielne śniadania. Weganom proponuję użyć tofu zamiast twarogu.
-
Mohito
autor: guta
dieta: wegańska
-
Murzynek "vegan"
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
-
Nadziewane czekoladki (z żurawiną)
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Oto przepis na nadziewane czekoladki, inspirowany blogiem weganskarozpusta.blogspot.com Dość pracochłonne, ale z pewnością sprawdzą się na różne okazje i święta, może na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, imieniny, na prezent...
-
Najprostsze brownie
Najprostszy przepis na brownie, nie wymaga nawet mleka sojowego!
-
Napój enegetyczny czyli Red Bull domowej roboty
Przepis jest w 100% witariański. Bez cukru, kofeiny i sztucznych dodatów. Prawdziwa bomba witaminowa.
-
Oliwkowe pingwiny - najlepszy przepis na domowe przyjęcie
To bardzo prosty przepis witariański. Miłośnicy oliwek zwariują na widok pingwinów. Dobra zabawa i samopoczucie gwarantowane!
-
Ostra sałatka ryżowa z kukurydzą, fasolką i pomarańczą
Na przepis natrafiłam z internecie, szukając jakiejś ostrej sałatki z owocami. Zrobiła niespodziewaną furorę wśród moich znajomych. Kawałki pomarańczy i kukurydza nadają jej słodkiego smaku, pikantny sos ostrości i wyrazistości, ale nie wypala gardła ;]
-
Paj bananowo-makowy
autor: moni
dieta: wegańska
-
Pasta serowa z gruszkami i orzechami włoskimi
Pasta jest pyszna dzięki dodatkom, które tworzą niezwykle smakowitą kombinację. Doskonale nadaje się do pieczywa albo wytrawnych, smażonych placuszków, na przykład z brązowego ryżu.
-
Pełne energii pomidory zapiekane z młodym szpinakiem
Energiczna potrawa, która zachwyca smakiem. Idealna na lunch, zakończenie ciężkiego dnia, obiad. Potrawę robię często, ale za każdym razem zmieniam coś w jej składzie, przyrządzeniu. Można ją przygotować z dziećmi, które również uwielbiają inspirować w kuchni.
-
Placek przekładany masą orzechową
Pomysł na ten placek podpatrzyłam na wegańskim blogu. W oryginale nazywa się "plackiem czeskim", jednak ja jeszcze dodałam do niego dżem z czarnej porzeczki i pozmieniałam składniki w masie oraz polewie.
-
Ryż imbirowy z kukurydzą
Ryż z dodatkiem kukurydzy - coś nowego, ale naprawdę dobrego !!!!!!!!
-
Salata de vinete - sałatka (pasta) z pieczonych bakłażanów
To jedno ze sztandarowych dań kuchni rumuńskiej. Wbrew nazwie bardziej przypomina pastę typu hummus. Bardzo łatwa do przygotowania potrawa. Ja obowiązkowo zjadam salate de vinete z pieczonym chlebem pita.
Jak byłem w Rumunii, to cały czas o niej słyszałem, ale najlepszą zjadłem w Budapeszcie (ukłony dla kelnerów z restauracji "Spinoza" - tam podano ją zresztą pod nazwą sałatki transylwańskiej).
|