Basia: "U moich teściów na święta zawsze jest gar kisielu i gar kompotu z suszu. Piją na przemian te napitki, objadają się jak to w Polsce bywa i problemów z przejedzenia nie mają, bo te napoje dobrze wpływają na trawienie."
Danie to nawiązuje w swej tradycji do Świąt Bożego Narodzenia, ponieważ w wielu rejonach Włoch jest przygotowywane jako "pierwszy talerz" jeszcze w okresie wigilii.
Idealny wegański, bezglutenowy makowiec bez pieczenia. Prawdziwa bomba odżywcza, z mnóstwem białka i wapnia. Idealny na Wigilię i święta ze sceptykami kuchni wegańskiej.
Kruche, aromatyczne pierniczki to klasyczny szwedzki przysmak na Boże Narodzenie. Najlepiej upiec je na kilka/kilkanaście dni przed świętami (są najsmaczniejsze kiedy trochę poleżą). Można je długo przechowywać.
Do zrobienia tego dania zainspirowało mnie typowe angielskie bożonarodzeniowe danie: pieczona marchewka i pietruszka na słodko. Ja nieco urozmaiciłam ten przepis.
Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, pieczarkami i orzechami włoskimi. Doskonałe na Wigilię i nie tylko. Bardzo dobrze smakują z czerwonymi buraczkami. Życzę smacznego!