7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kawa parzona po turecku



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

10 g kawy zmielonej,
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Kawę wsypać do tygielka, zalać wrzącą wodą. Ogrzewać na małym ogniu, najlepiej ustawiając naczynie na płytce ochronnej. Napój powinien trzykrotnie podnieść się do góry po każdym podniesieniu się na moment zdjąć tygielek z palnika, gdyż kawa nie może się zagotować. Naczynie z kawą na moment przykryć. Nalewać do filiżanek. Można dodać 5 g cukru, który łączy się z kawą przed zalaniem wodą.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja tam nie wiem, gdzie w Turcji nie wiedzą. Może nie funkcjonuje nazwa "po turecku", ale w krajach arabskich nikt nie wyobraża sobie inaczej zaparzonej kawy. Poza tym w Rosji i na Ukrainie, które nota bene były pod Tatarami, kawa nie gotowana (a tylko zalewana, jak nasza plujka) to curiosum.
Kikimera 2010-03-11 11:07:37.056

lol nie ma czegos takiego jak kawa po turecku. w turcji nie wiedza o co chodzi. to tak samo jak z ryba po grecku-zapytajcie greka to sie w czolo popuka
~asia 2009-08-13 00:38:16.057

niezły kop po tej kawie,rwało pikawką ,ale zyje chodz noc nie przespana:)
~purqu 2006-10-31 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Baba drożdżowa parzona (bez ograniczeń)
Ziemnaczane placki parzone (wegańska)
Kawa rumowa (lakto-wege)
Kawa po angielsku (lakto-wege)
Kawa mrożona (lakto-wege)
Czekoladowa kawa (wegańska)
Kawa ananasowa (bez ograniczeń)
Kawa po polsku (ovo-wege)
Kawa po kubańsku (wegańska)
Kawa po jawajsku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas