7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Buchty drożdżowe pieczone, nadziewane powidłami lub dżemem
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [0]
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:500 g (2,5 szklanki) mąki
50 g drożdży 1 szklanka mleka 150 g (8 łyżek) cukru 3 żółtka + 1 jajo 100 g margaryny szczypta soli 3 łyżki oliwy 200-300 g powideł, dżemu, marmolady lub konfitur cukier puder cukier waniliowy tłuszcz do formy Przygotowanie:Przygotować rozczyn z drożdży, części letniego mleka, odrobiny cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajo utrzeć z cukrem. Tłuszcz roztopić. Do mąki dodać utarte jaja, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i szczyptę soli. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od łyżki i od brzegów naczynia. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, nabierać dużą łyżką i kłaść na dłoni natłuszczonej oliwą. Formować krążki. W każdym krążku zrobić palcem wgłębienie, wypełnić je łyżeczką powideł lub dżemu, zalepić i uformować kulę. Kule układać jedną obok drugiej (tak, aby przylegały do siebie) w natłuszczonej tortownicy lub rondlu. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w średnio gorącym piekarniku 40-50 min. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy, podzielić na części i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Wskazówki i uwagi:Buchty można spożywać na gorąco polane sokiem lub sosem waniliowym.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-02-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze (bez ograniczeń)Jabłka pieczone z rodzynkami i dżemem (wegańska) Bułeczki drożdżowe nadziewane (wegańska) Ciasteczka drożdżowe nadziewane jabłkami (bez ograniczeń) Pieczone jabłka nadziewane kremem owocowo-imbirowym (bez ograniczeń) Nadziewane pieczarki i czosnkowa pieczona kukurydza (wegańska) Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem) (wegańska) Buchty z masłem orzechowym (wegańska) Pseudo powidła (wegańska) Wieloowocowe powidła (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |