7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:50 dag (2 1/2 szklanki) mąki pszennej,
5 dag drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, woda, tłuszcz do blachy, mak, kminek lub czarnuszka do posypania Przygotowanie:Drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać sól, rozczyn drożdżowy i tyle wody, aby uzyskać ciasto o dosyć gęstej konsystencji. Wyrabiać ciasto ręką co najmniej przez 30 min, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Lekko uformować ręką bochenek i ułożyć na natłuszczonej blasze lub umieścić w wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremce. Pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Na wierzchu posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. Piec, w średnio gorącym piekarniku koło 50 min.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-02-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Wczoraj upiekłam tego rodzaju bułki. Uważam, że wyszły mi pyszne i polecam wszystkim ten znakomity przepis:)
~Dophnie:) 2004-01-09 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chleb pszenny (wegańska)Kalarepka z bułką tartą (wegańska) Bliny pszenne jabłkowe (bez ograniczeń) Chleb pszenny razowy (wegańska) Bułka z grilla z serem pleśniowym (lakto-wege) Soja na cebuli z bułką tartą (lakto-wege) Kapusta (z wody) z bułką tartą (wegańska) Duszone warzywa w zapiekanej bułce (wegańska) Makaron z warzywami i bułką tartą (wegańska) Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~poliwer 2005-03-29 00:00:00.0