7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kwas chlebowy - recepta uproszczona (z miętą)



Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1 kg czarnego (możliwie żytniego) chleba
10 l wody
25 g drożdży
200 g cukru
20 g mięty
50 g rodzynek

Przygotowanie:

Pokrajać chleb na kawałki, obsuszyć w piekarniku. Suchary powinny być podrumienione, lecz nie podpalone. Włożyć suchary do dużego garnka, zalać gotującą się wodą, przykryć i dać postać 2-3 godziny.

Potem przecedzić to to, dodać drożdży, cukier i miętę.

Potem, jak kwas zacznie się pienić, przecedzić go po raz drugi, rozlać w butelki. Do każdej butelki włożyć po 3-5 rodzynek, mocno zamknąć butelki. Za 2-3 dni kwas jest gotów.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: e. taranov
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nieźle ułożony przepis,ale co mam robić,jeśli chcę tylko 2 butelki po 1l.kwasu?
Mam zalać 5 litrami???
~anonim1991 2003-06-16 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kwas chlebowy - oryginalna recepta (ze słodem zbożowym, miętą i białą melasą) (wegańska & RAW)
Kwas chlebowy (wegańska & RAW)
Kwas chlebowy 3 (wegańska)
Kwas chlebowy z chrzanem (wegańska)
Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska)
Kwas chlebowy podchmielony (z suszonym chmielem) (wegańska & RAW)
Kwas chlebowy z dodatkiem soku z cytryny (wegańska & RAW)
Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW)
Kwas wigilijny (wegańska)
Kwas litewski (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas