7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa kalafiorowa zaciągana jajkiemPodawać z grzankami, lanym ciastem lub groszkiem ptysiowym.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 2 dag tłuszczu sól 1/4 l mleka 3 dag mąki 1-2 żółtka 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie:Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar.
Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z pozostałym mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Wskazówki i uwagi:Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa kalafiorowa (wegańska)Zupa kalafiorowa z pieczarkami (lakto-wege) Zupa-krem kalafiorowa (wegańska) Zupa kalafiorowa z soją (wegańska) Zupa brokułowa z selerem zaciągana żółtkiem (ovo-wege) Zupa czosnkowa zaciągana żółtkami (na grypę) (ovo-wege) Zupa kalafiorowa z cytryną, zabielana (lakto-wege) Zupa-krem kalafiorowa zabielana (lakto-wege) Zupa-krem jarzynowo-kalafiorowa (wegańska) Zupa kalafiorowa po belwedersku (z pieczarkami, zaprawiona żółtkiem) (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |