7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chrzan tarty domowy (ze śmietaną i jajkiem)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

250 g świeżego chrzanu
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
50 ml śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka cukru
sól

Przygotowanie:

Chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Zaparzyć lekko wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny (ilość wrzątku taka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - nie odcedzać).

Jajka ugotować na twardo. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać chrzan, śmietanę, rozdrobnione widelcem białka i sól do smaku. Całość wymieszać i przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do kilku tygodni.

Wskazówki i uwagi:

Przy zbyt małej ilości kwasku/ soku z cytryny chrzan będzie ciemniał.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy kulinarne z "książki kucharskiej Ismeny Głowania" (strona już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

gdzieś wyczytalam: "Dodatek octu niszczy też witaminę C, lepiej więc zakwaszać chrzan sokiem z cytryny.".
ciekawe jak to jest w przypadku kwasku cytrynowego.
autor anonimowy 2007-02-19 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chrzan w śmietanie z tartym jabłkiem (lakto-wege)
Chrzan tarty ze śmietaną i żółtkami (bez ograniczeń)
Chrzan w śmietanie (lakto-wege)
Chrzan tarty w słoikach (śmietankowy) (lakto-wege)
Tarte buraczki z warzywami i chrzanem (sałatka do weków) (wegańska)
Delikatny domowy makaron (bez jajek) (wegańska)
Brukselka z jajkiem i pomidorem zapiekana w śmietanie (bez ograniczeń)
Chrzan z burakami (lakto-wege)
Chrzan z żurawinami (wegańska)
Pomarańczowy chrzan (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas