7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Bakłażan zapiekany z mozarellą i sosem pomidorowym
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [0]
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:1 średni bakłażan
1 okrągła mozarella (ja używam Barone lub z OSM w Grodzisku) 1 szklanka tartego parmezanu sos pomidorowy: oliwa z oliwek do smażenia 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 litra przecieru pomidorowego z kartonika lub średnia puszka pomidorów bez skórki bazylia sól pieprz Przygotowanie:Bakłażana kroję w plasterki, smaruję z obu stron oliwą i podpiekam na grillu do miękkości (można też w piekarniku w temp. ok. 200 st.C).
W międzyczasie na oliwie podduszam do miękkości pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dorzucam pomidory lub przecier i na małym ogniu gotuję, aż zgęstnieje. Dosmaczam solą, pieprzem i bazylią. Bakłażana układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, na bakłażanie układam mozarellę, polewam sosem pomidrowym i posypuję parmezanem, potem znowy bakłażan, mozarella i tak do końca składników - parmezan na wierzchu. Zapiekam całość w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, ok. 20 minut lub do przyrumienienia się parmezanu.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-02-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Kaklucha
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Fenkuł zapiekany z sosem pomidorowym i mozarellą (lakto-wege)Melanze al forno - bakłażan zapiekany pod pomidorami i mozarellą (lakto-wege) Bakłażan zapiekany z cukinią (lakto-wege) Zapiekana kanapka z serem, cebulą i sosem pomidorowym (lakto-wege) Kalafior z pieczarkami zapiekany pod sosem pomidorowym (lakto-wege) Faszerowane jaja zapiekane z grzankami w sosie pomidorowym (bez ograniczeń) Zapiekana ciabata z mozarellą, pomidorem i masłem czosnkowym (lakto-wege) Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos) (wegańska) Sałatka pomidorowa z suszonymi pomidorami i mozarellą (lakto-wege) Bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |