7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Muszle makaronowe faszerowane serem ricotta z pieczarkami lub shiitake
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
1 puszka pomidorów w sosie własnym (a w sezonie świeże pomidory) 3 łyżki startego parmezanu + płaskie, małe żaroodporne naczynie z pokrywką lub folia aluminiowa farsz: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/8 kg grzybów shiitake (pieczarki też mogą być) 2 łyżki oliwy do smażenia 1 łyżeczka ziół włoskich (oregano, tymianek, szałwia, majeranek) 100 g sera ricotta 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie:W robocie lub ręcznie posiekać drobno cebulę, następnie czosnek i oddzielnie grzyby. Na patelni podsmażyć na oliwie cebulę, dodać grzyby i zioła, mieszać, aż usmażone. Dodać czosnek, podsmażyć jeszcze minutę. Przełożyć do miski, dodać ser ricotta, jajko, sól i pieprz, wymieszać dokładnie.
Ugotować makaron żeby był prawie miękki, zalać zimną wodą. Do naczynia żaroodpornego wlać pomidory z puszki, na nich ułożyć nadziane muszle, posypać każdą parmezanem, przykryć i piec w 180°C/350°F przez 45 minut. Od tego momentu można trzymać ciepłe, aż na 5 minut przed podaniem. Wtedy odkryć, wstawić pod opiekacz aż ser zbrązowieje gdzieniegdzie.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-02-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Magdalena Bassett
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
od dawna mialam ochote na wyprobowanie tego przepisu, ale nie mialam odwagi, bo nie jestem zbyt sprawna manualnie i balam sie, ze sobie nie poradze z nadziewaniem tub makaronowych. moje obawy okazaly sie niepotrzebne - calosc robi sie szybko i nie jest trudno. za to smakuje przepysznie i wyglada bardzo efektownie!
Rena 2001-07-24 00:00:00.0
wypróbowane i przepyszne, na dodatek nie wymaga wiele pracy, a efekty zarowno wizualne jak i smakowe - doskonałe
~asia 2001-02-28 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Muszle makaronowe faszerowane oscypkiem i porem (lakto-wege)Sałatka z pomidora i ogórka z włoskim serem ricotta lub grecką fetą (lakto-wege) Jaja faszerowane pieczarkami (ovo-wege) Panierowane i faszerowane pieczarki (ovo-wege) Pieczarki faszerowane jajkiem (bez ograniczeń) Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i papryką (bez ograniczeń) Ziemniaki faszerowane grzybami i serem (lakto-wege) Pieczarki pieczone i faszerowane rokpolem (lakto-wege) Pieczarki faszerowane pomysłem własnym (wegańska) Pieczarki faszerowane doprawione czosnkiem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
ślimaki - lumaconi
tuby - canelloni
uwielbiam!
rasmewa 2015-01-29 00:56:03.309