7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Sos grzybowy ze świeżych grzybów i warzyw
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/2 filiżanki mąki
1/2 filiżanki oleju 3 ząbki czosnku 3 cebule 1 zielona papryka 1 łodyga selera 1/4 kg pokrojonych grzybów 3 filiżanki wywaru z jarzyn lub wody 1/4 filiżanki tamari 1 łyżeczka pietruszki 1 łyżeczka proszku czosnkowego 1/2 filiżanki soli morskiej Przygotowanie:W rondlu średniej wielkości zrobić zasmażkę z mąki i 1/4 filiżanki oleju. Smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru, odstawić.
Używając tego samego, opróżnionego rondla, dusić przez 7 min. posiekane warzywa (czosnek, cebulę, paprykę i seler) w 1/4 filiżanki oleju. Dodać grzyby i gotować jeszcze 3 min. Wywar z jarzyn i zasmażkę umieścić w mikserze i miksować przez 30 sekund ze średnią prędkością, aż do uzyskania jednorodności. Dodać sos do podsmażonych jarzyn. Doprawić tamari, pietruszką, sproszkowanym czosnkiem i solą morską. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Aby zagęścić sos, dodać więcej mąki. Wskazówki i uwagi:Wychodzi ok. 1 litr sosu.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-02-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wyd. Vegan, Lublin 1996
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasztet grzybowy (ze świeżych grzybów) (wegańska)Zupa grzybowa z natką (z grzybów suszonych) (wegańska) Zupa grzybowa czysta (z grzybów suszonych) (wegańska) Gulasz ze świeżych grzybów, papryki i pomidorów (wegańska) Grzybowe wstążeczki - ze świeżymi grzybami i natką (wegańska) Sos grzybowy na zasmażce (lakto-wege) Sos grzybowy najprostszy (wegańska) Sajgonki wegańskie ze świeżych warzyw (wegańska) Farsz do pierogów z tofu, grzybów i warzyw (wegańska) Sos grzybowy na zasmażce i śmietanie (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |