7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Woo Woo - kapusta duszona ze słupkami marchewki i grzybamiPodawać z makaronem ryżowym albo ryżem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:kapusta biała - ćwiartka
marchew - 4 sztuki grzyby słomiane / słomy [*] - 5 sztuk (mogą też być inne grzyby chińskie, np. shiitake, lub boczniaki) sos sojowy ciemny pieprz sól cukier olej do smażenia Przygotowanie:Kapustę poszatkować i wrzucić do małej ilości wody, gotować do miękkości. Grzyby i marchewkę poszatkować w paseczki.
Na patelni albo w woku rozgrzać trochę oleju, wrzucić marchewkę i podsmażyć parę minut. Dodać grzybki, podsmażyć. Wrzucić odsączoną kapustę, doprawić pieprzem, solą i cukrem. To wszystko trzymać na ogniu parę minut, mieszać. Podawać z makaronem ryżowym albo ryżem. Wskazówki i uwagi:[*] Grzyb słomiany (grzyb słomy, pochwiak wielkopochwowy, Volvariella volvacea, straw mushrooms) - grzyb od wieków bardzo popularny w Azji, szczególnie w Tajlandii. Ich nazwa pochodzi od ryżowej słomy, na której rosną.
Najbardziej cenione są grzyby nierozwinięte - nie należy ich ciąć, wtedy podczas przegryzania uwalnia się zgromadzony w środku bardzo smaczny sos. Nierozwinięte grzyby mają wielkość jajka przepiórczego. W krajach azjatyckich używane świeże, w Europie jedynie suszone lub w puszkach (nieobrane grzyby są lepsze w smaku).
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bakłażan w słupkach duszony w pomidorach (wegańska)Owies duszony w mleku z kapustą i grzybami (wegańska) Dynia duszona z grzybami (wegańska) Krokiety z kapustą i grzybami (ovo-wege) Pierogi z kapustą i grzybami (wegańska) Sakiewki z kapustą i grzybami (wegańska) Kotlety z duszonej marchewki i cebuli (ovo-wege) Jarzynka z młodej duszonej marchewki (bez ograniczeń) Makaron z kapustą kiszoną i grzybami (wegańska) Kulebiak z kapustą, grzybami i kminkiem (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |