7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
dodatki do zupek dla dzieciTo taki mini poradnik. Może się komuś przyda :-)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 1 osoby1. tofu
2. zmielone ziarna słonecznika, dyni, sezamu, lnu 3. brokuły 4. groszek zielony mrożony 5. kalafior 6. popping amarantusowy 7. soczewica czerwona 8. soczewica zielona i brązowa Przygotowanie:Do zupek jarzynowych dla dzieci (marchew, ziemniak, pietruszka, seler, por) dodajemy po 8 (5) miesiącu ww. dodatki, ale zmielone nasiona później ok. 10-11 miesiąca dla wszystkich dzieci.(Do gotowej zupki, czyli bez zagotowania). Dodatki do podstawowej zupki wprowadzamy stopniowo i nie wszytkie składniki na raz. Popping jest szczególnie przydatny, bo jest b. zdrowy i nie zawiera glutenu, więc można go dodawać do zupek wcześniej (ok. 8[5] m.). Tofu jest lekkostrawne, pediatra wege powiedziała, że można je podawać dzieciom od 9[6] misiąca, co skrupulatnie uczyniliśmy :-). Zaczynałam od małej ilości (1 łyżeczka). Ani tofu, ani poppingu nie gotowałam, dodawałam do gorącej zupki i zaraz miksowałam. Brokuły, groszek czy kalfior podaje się ok. 9[7] miesiąca i wrzuca się je pod koniec gotowania, nie moga być twarde. W okolicach 9[7] miesiąca podaje się czerwoną soczewicę. Gotujemy ją wraz z jarzynami. Ja zaczynałam od 0,5 łyżeczki na zupkę. potem stopniowo zwiększałam (bałam się wdęć).
Soczewicę zieloną i brązową podajemy ok. 10-11 miesiąca. Również stopniowo. Teraz Milence (17 miesięcy) regularnie zabielam zupki zmielonymi: słonecznikiem, dynią, sezamem. Lub startym tofu.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2001-02-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Rosołek dla dzieci (wegańska)Dla dzieci - krem z tofu i owoców (wegańska) Pierogi serowe i słodkie - takie, jakie dzieci lubią najbardziej (bez ograniczeń) Deser bananowy z dodatkami (lakto-wege) Szparagi pieczone z dodatkiem oregano (wegańska) Sałata z dodatkiem ziół i kwiatów (lakto-wege) Samosy z ciasta z dodatkiem jogurtu (lakto-wege) Różowy omlet z dodatkiem dżemu (bez ograniczeń) Ciasto czekoladowe z dodatkiem konfitury (bez ograniczeń) Fasolka szparagowa w szpinaku z dodatkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~malina 2005-10-17 00:00:00.0