7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki: dla 4 osób1 szkl. kaszy krakowskiej (odmiana kaszy gryczanej, a konkretniej obłuszczona, łamana gryka)
50 dag groszku świeżego, mrożonego lub z puszki 2 szkl. mleka 2 jaja 2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego 5 łyżek posiekanego kopru sól cukier masło i bułka tarta do formy 1 szkl. śmietany Przygotowanie:Kaszę krakowską ugotować na sypko na mleku. W tym celu kaszę zatrzeć jednym białkiem (czyli dokładnie z białkiem wymieszać), wysuszyć (najlepiej w nagrzanym piekarniku), zagotować, dogotować w łaźni wodnej.
Groszek ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie, odcedzić, osaczyć (groszek z puszki tylko odsączyć). Żółtka utrzeć z olejem, z białek ubić pianę. Kaszę połączyć z żółtkami, groszkiem, koprem, pianą i solą, wymieszać. Masę włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy, szczelnie zamknąć, ugotować w łaźni wodnej. Przed podaniem polać śmietaną, posypać koprem i udekorować np. ćwiartkami pomidorów.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-02-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Budyń z kaszy manny i twarogu (bez ograniczeń)Budyń grysikowy (z kaszy manny) (bez ograniczeń) Budyń ananasowy z kaszy jaglanej (wegańska) Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami (wegańska) Budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym (wegańska) Chłodnik z zielonego groszku i kalarepy (lakto-wege) Puree z mrożonego zielonego groszku (wegańska) Zielona zupa (ze szpinakiem i groszkiem) (ovo-wege) Surówka z pomidorów i zielonego groszku (wegańska & RAW) Zupa-krem z groszku zielonego (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |