7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bliny pszenne jabłkowe



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

5 kwaśnych jabłek
3 dkg drożdży
mleko
5 szkl. mąki pszennej
10 dkg masła
4 jajka
cukier
sól
starta skórka z połowy cytryny
śmietanka
olej do smażenia

Przygotowanie:

Upiec jabłka, przetrzeć przez sito. Rozprowadzić drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać 2,5 szkl. mąki, dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podrośnie, dodać do niego przetarte jabłka, roztopione masło, żółtka, cukier i sól do smaku, znów wymieszać. Dodać resztę mąki i startą skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek oraz śmietankę w takiej ilości, aby uzyskać
odpowiednią gęstość ciasta. Wymieszać całość, chwilę odczekać i smażyć bliny na gorącej, natłuszczonej patelni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Lilla
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bliny - placuszki gryczano-pszenne (bez ograniczeń)
Bliny ziemniaczano-jabłkowe (lakto-wege)
Bliny - placuszki/ naleśniki gryczano-pszenne na mleku i śmietanie (bez ograniczeń)
Bliny na piwie (ovo-wege)
Bliny popularne (bez ograniczeń)
Bliny po chłopsku (bez ograniczeń)
Bliny drożdżowe (bez ograniczeń)
Bliny orzechowe z ananasem (bez ograniczeń)
Bułka pszenna (wegańska)
Chleb pszenny (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas