
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Żółta sałatka ryżowa z fasolą, kukurydzą, serem i zieleninąPycha. Podawać na zimno. Można ubrać sałatą albo kapustą pekińską.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:ryż po arabsku:
1 niepełna szklanka ryżu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki curry sporo jarzynki ok. 3 szklanki wody 50 g fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki) 50 g fasoli białej (ugotowanej lub z puszki) 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki 150 g żółtego sera 1 ogórek kiszony majonez (np. Świdnicki - jedyny nie robiony na occie) trochę śmietany pieprz ew. 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany Przygotowanie:
Ugotować ryż po arabsku (nauczyli mnie tego Arabowie w akademiku - ja zmieniłam tylko końcowy etap). Czyli: do suchego garnka wsypujemy ryż, zalewamy to ok. 3 łyżkami oleju, może być trochę mniej, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i przyprawy. Podsmażamy to wszystko tak, aby ryż leciutko się podpiekł, zrobił się bardziej biały - trwa to ze 2 minuty. Zalewamy zimną wodą i gotujemy. Ryż zmięknie, ale nie rozgotuje się. Ściągamy go z gazu, zalewamy zimną wodą i odcedzamy przelewając jeszcze raz zimną wodą tak, aby się nie kleił i był zimny. Powinien mieć żółty odcień i pięknie pachnieć ziołami.
W międzyczasie siekamy zieleninę, trzemy ser i kroimy ogórka. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy jarzynką, pieprzem i, jeśli ktoś lubi, czosnkiem. Wskazówki i uwagi:Przepis przerobiony na wegetariański.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-03-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Bartłomiej Jaworski
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sałatka ryżowa z kukurydzą, papryką, żółtym serem i kiszonym ogórkiem (lakto-wege)Ryżowa sałatka mojej mamy, z kukurydzą, papryką i żółtym serem (lakto-wege) Ryżowa sałatka z fasolą, kukurydzą, papryką i rzodkiewkami (wegańska) Żółta sałatka ryżowa z orzechami włoskimi i kukurydzą (lakto-wege) Sałatka ryżowa z groszkiem i żółtym serem (lakto-wege) Indyjska sałatka ryżowa z fasolą, kukurydzą, owocami i winegretem (wegańska) Żółta sałatka ryżowa z ananasem, kukurydzą, panierowanym tofu i curry (wegańska) Sałatka brokułowa z żółtym serem, pomidorem, kukurydzą i groszkiem (lakto-wege) Papryka nadziewana amarantusem lub komosą ryżową (quinoą) z fasolą, pomidorami i zieleniną (lakto-wege) Kotleciki ryżowe z żółtym serem i zielonym groszkiem (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |