7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Escabeche - smażony bakłażan w warzywno-octowej marynacie

Przepis przerobiony na wegetariański. Escabeche pochodzi z kuchni hiszpańskiej i jest popularną potrawą na gorące dni. Escabeche to nie tylko nazwa potrawy, ale też samej marynaty.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 bakłażany
olej/oliwa do smażenia

marynata:
2 duże cebule
pół marchewki
2 ostre papryczki
pół szklanki octu winnego
świeży tymianek
listek laurowy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany przekrój wzdłuż, a następnie na ćwiartki, smaż na gorącym oleju na złoty kolor (nie przypal oleju!), odsącz i ułóż na głębokim talerzu.

Obsmaż na oliwie posiekane cebule, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i papryczki, dodaj po ok. pół szklanki octu winnego i wody, duś, aż całość zgęstnieje. Dodaj tymianek i pokruszony liść laurowy, przypraw do smaku.

Bakłażany polej gorącym sosem. Odstaw całość do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na ok. 24 godziny. Podawaj na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-07-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 8/2000
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A czy można to zapasteryzować ?
memengwa 2013-06-02 14:29:02.129

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Smażony bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege)
Babka octowa Urszuli (bez ograniczeń)
Giardiniera - pieczona papryka w marynacie (wegańska)
Ziemniaki zapiekane w marynacie paprykowej (wegańska)
Ryż w pikantnej marynacie na gorąco (wegańska)
Sałatka z pomarańczy i cebuli z octowo-słoną marynatą (wegańska)
Zupa warzywno-pomidorowa (wegańska)
Bakłażan zapiekany z cukinią (lakto-wege)
Pieczony bakłażan z kiełkami (wegańska)
BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas