7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fasolka świeża z marchewką



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

1 kg świeżej wyłuskanej fasoli
3 marchewki
1 cebula
1 por
plaster selera
2 ząbki czosnku
tymianek
liść laurowy
estragon
1 goździk
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
pół szklanki śmietany
1 łyżka maki
sól i pieprz
cukier
natka pietruszki

Przygotowanie:

Fasolę umyć, wrzucić na wrzącą i nieosoloną wodę, obgotować (2 min.), odcedzić. Ponownie fasolkę wrzucić do gorącej wody i ugotować. Oddzielnie w niewielkiej ilości wody ugotować pokrojoną w kostkę lub talarki marchew, cebule, por, seler, czosnek razem z przyprawami. Pod koniec gotowania połączyć fasolę z warzywami, posolić.

Mąkę zrumienić na suchej patelni na jasno złoty kolor, połączyć z olejem, wymieszać ze śmietaną, podprawić potrawę. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką. Podawać z chlebem, ziemniakami, surówkami.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast śmietany można dodać mleko.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Potrawka z fasoli z cukinią i marchewką (wegańska)
Fasolka szparagowa lub brokuły z marchewką i czosnkowym winegretem (wegańska)
Ciecierzyca z czerwoną fasolką, groszkiem i marchewką (wegańska)
Świeża zielona zupa strączkowa (wegańska)
Świeża kukurydza duszona z warzywami (wegańska)
Ryż zapiekany z marchewką, fasolką szparagową, pomidorami i parmezanem (lakto-wege)
Smoothie: truskawki, banan i świeża mięta (lakto-wege)
Twarożek z marchewką (lakto-wege)
Groch z marchewką (wegańska)
Zupa cebulowa z marchewką (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas