7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bakłażany po prowansalsku - faszerowane, z pomidorami i czosnkiem

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

2 bakłażany
3 cebule
8 ząbków czosnku
8 pomidorów
oliwa do smażenia
sól
pieprz

pokruszona czerstwa bułka
ser żółty
tymianek i natka do posypania

Przygotowanie:

Bakłażany przekrój wzdłuż, wybierz łyżeczką miąższ, zostawiając jedynie ok. półcentymetrową warstwę przy skórce. Wybrany miąższ posiekaj. Cebule, czosnek i pomidory obierz i również posiekaj, obsmaż na oliwie z posiekanym bakłażanem. Posól, popieprz i duś, aż zgęstnieje.

Wypełnij bakłażany nadzieniem i piecz w piekarniku ok. 20 minut.
Pod koniec pieczenia posyp bakłażany pokruszoną bułką i startym serem oraz polej oliwą, piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco ze świeżym tymiankiem i natką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-07-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 8/2000
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


bardzo pyszne i proste w przygotowaniu
pixi 2013-09-03 19:34:59.663

moj debiucik baklazanowy^^ przepyszne ale: wydrolowanego (;p) baklazana najlepiej jeszcze posolic, popieprzyc i polac lekko sosem sojowym, ktory wsiagnie w baklazana.. (ja tak zrobilam i bylo jeszcze lepsze:)))
~wiechoolek 2007-10-15 00:00:00.0

No rewelacja po prostu - bardzo mi smakowało i wszystkim moim gościom też! Dodałem troszkę wiecej przypraw, na modłę sródziemnomorską, ale w ferworze gotowania nie zapamietałem co - na pewno oregano i zioła prowansalskie, ale coś jeszcze tak, że wyszło mocno doprawione, ale Ok - sprawdziło się jak najbardziej.. Dzięki Renie i polecam wszystkim..
~Biedrzyk 2006-02-20 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bakłażany faszerowane (wegańska)
Bakłażany faszerowane ryżem (wegańska)
Bakłażany faszerowane grzybami leśnymi (lakto-wege)
Bakłażany faszerowane z oliwkami i kaparami (ovo-wege)
Smażone bakłażany marynowane z czosnkiem (wegańska)
Pieczarki faszerowane doprawione czosnkiem (wegańska)
Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym (wegańska)
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną (wegańska)
Papryki faszerowane bakłażanem z pomidorami (wegańska)
Pomidory faszerowane sałatką jarzynową (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas