
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ziemniaki z kalafiorem lub kapustą w sosie pomidorowo-jogurtowymOstre, ale lekko uspokajające :) Im bardziej gorące, tym lepiej smakuje.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:1,5 kg ziemniaków
średni kalafior albo nieduża młoda kapusta 5 dużych dojrzałych pomidorów 2 jogurty naturalne bez cukru (w sumie około 0,3l) olej neutralny do smażenia (jakieś 1/4 szklanki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli sól Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę (1cm), a kalafior podzielić na nieduże różyczki. Jeśli użyto kapusty, to poszatkować dowolnie.
Rozgrzać średnio olej, dosypać chilli, zamieszać, dodać ziemniaki i smażyć na niedużym ogniu często mieszając, bo przywierają. Po mniej więcej 5 minutach wlać tyle wody, żeby ledwo przykryła ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, a potem dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie, ale całe :) W oddzielnym garnku zrobić to samo z kalafiorem/kapustą, tyle że zamiast wody dodać sparzone i pokrojone pomidory. Przykryć i dusić do chrupkości. Wymieszać zawartość obu garów, osolić, dodać jogurt, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut pod przykryciem. I już! Wskazówki i uwagi:Ważne, aby ziemniaki się nie rozwaliły, ale też żeby nie były twarde. Z moich eksperymentów wynika, że najlepiej nadają się do tego odmiany uniwersalne (irys, irga), bo się nie rozgotowują i dobrze chłoną sosy. Co do kalafiora, to też nie powinien się rozlecieć - przydałoby się, żeby był 'chrupki'.
Ilość wody, pomidorów i jogurtu jest z sumie dowolna - jak będzie ich sporo, to wyjdzie niezła zupka.
Nadesłał(a) melville,
dnia: 2001-05-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: jest to połączenie kilku przepisów z "Kuchni Kryszny" by Adiraja dasa, więc nie wiem, czy to mój twór czy nie...
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
zrobiłam, wyszło bardzo smaczne danie :) moje pomidory nie były naprawdę dojrzałe i dobre, więc dorzuciłam do sosu trochę cukru, żeby zrównoważyć ich kwaskowatość.
Aya 2012-10-13 15:12:20.578 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Smażony kalafior z sosem jogurtowym (bez ograniczeń)Kalafior z sosem jogurtowo-orzechowo-czosnkowym (lakto-wege) Zapiekanka: ziemniaki w sosie jogurtowo-cebulowym (lakto-wege) Ryż curry z sosem pomidorowo-jogurtowym (lakto-wege) Kalafior z pieczarkami zapiekany pod sosem pomidorowym (lakto-wege) Kalafior z brokułem i ziemniakami w sosie curry (lakto-wege) Pomidorowa impresja na temat kalafiora (kalafior w sosie pomidorowym) (wegańska) Sos jogurtowy (lakto-wege) Kalafior z imbirem i ziemniakami (wegańska) Żółty sos jogurtowy (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Joanna 2012-12-07 00:24:50.819