7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Placki bananowe dla Wojtka

Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)

Średnia ocena: [4.590909090909091 z 22 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [24]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

4 banany
1/2-1 szkl. mąki pszennej razowej - ilość zależy od wielkości i stopnia dojrzałości bananów
sok z cytryny - no tak ... nie za dużo ;)
olej do smażenia (ja preferuję winogronowy)

Przygotowanie:

Banany zmiksować lub rozciapać widelcem. Teraz jest najlepszy moment do dodania soku z cytryny - wkrapiamy po trochu i próbujemy. "Paćkę" wymieszać z mąką. Jeśli użyjemy mąki razowej, to grudki nie będą się robić i można mieszać nawet łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę wody.

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypaliły.

Wskazówki i uwagi:

Jak ktoś chce, to może dodać do ciasta trochę mąki kukurydzianej w roli lepiszcza, choć banany w zupełności wystarczają :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-06-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Mega słodkie, chłoną dużo tłuszczu i lepią się do patelni, w środku ciasto jest surowe. Może to też kwestia mąki? Mimo to uwielbiam takie smaki! Z tymi przyprawami na słono też zrobiłam, ale dodałam ich za mało, były prawie niewyczuwalne, następnym razem dodam więcej. Dzięki za przepis!
banka 2014-07-11 20:11:50.845

Właśnie po raz kolejny zrobiłam te placki. Tym razem dodałam inne przyprawy:
1 łyżeczkę kminku
1 łyżeczkę kurkumy
1 łyżeczkę pieprzu cayenne
1 łyżeczkę soli
a do tego łyżka miodu.
Chciałam, żeby przypominały w smaku wedyjskie kela puri i chyba się udało:)
Inon 2012-05-18 18:18:57.914


Bardzo dobre z miodem! Też mi się kleiły, ale tylko na początku. Potem, kiedy olej naprawdę porządnie się rozgrzał, przestały się przyklejać, smażyły się na złoto i były puszyste. A, z cynamonem lepsze niż bez - moim zdaniem:)
Inon 2012-03-31 20:18:16.91

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Słoneczne placki dyniowo – bananowe (wegańska)
Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą) (wegańska)
Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą) (wegańska)
Koktajl bananowy lub bananowo-kakaowy (wegańska & RAW)
Lody bananowe (wegańska & RAW)
Twarożek bananowy (lakto-wege)
Gofry bananowe (wegańska)
Budyń bananowy (bez ograniczeń)
Muffiny bananowe (wegańska)
Muffinki bananowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas