7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Křupavé slané preclíky - chrupiące słone precelkiDobrou chut`! :)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:20 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru 125 ml (pół szklanki) wody 125 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 380 g mąki do posypania: gruba sól, mak lub kminek Przygotowanie:Rozpuszczamy drożdże z cukrem w wodzie. Dodajemy mleko, masło, sól i mąkę. Wszystko razem ugniatamy na dość twarde ciasto. Zostawiamy na pół godziny, przykryte ścierką, do wyrośnięcia. Później na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta cienki wałeczek.
Wałek dzielimy na szesnaście części. Każdą z nich dzielimy na cienkie wałeczki i lepimy precelki (przyklejane końce smarujemy wodą, aby się nie odkleiły podczas pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na dziesięć minut. Po wyrośnięciu wrzucamy - najwyżej po trzy sztuki na raz - do rondla z wrzątkiem. Kiedy wypłyną, pozwalamy im obcieknąć i łopatką przenosimy na natłuszczoną blachę. Precelki posypujemy grubą solą, ale możemy także użyć maku lub kminku. W rozgrzanym do 230°C piekarniku pieczemy je przez 25 minut.
Nadesłał(a) ~govinda@box43.pl,
dnia: 2001-06-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: www.kucharka.cz
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Paluszki słone z czekoladą (wegańska)Kruche słone paluszki (wegańska) Chrupiące bułeczki (wegańska) Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem (lakto-wege) Chrupiąca sałatka z buraczków (ovo-wege) Bardzo chrupiące frytki (wegańska) Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie (wegańska+miód) Taralli - słona przekąska z włoskiej Apulii (wegańska) Marchewka ostro-kwaśno-słodko-słona (wegańska) Sałatka z pomarańczy i cebuli z octowo-słoną marynatą (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
efedrina 2009-11-17 20:00:40.822