7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Soki owocowe na zimę - II sposób (sokownik)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:owoce - mogą być różne, np. wiśnie, porzeczki, aronia, maliny
woda cukier - 100-300 g na 1 litr soku [*] + butelki Przygotowanie:Do najniższej części garnka wlewam odpowiednią ilość wody, np. połowę. Do górnej części wkładam owoce, zasypuję cukrem i szczelnie zamykam. Ustawiam na gazie, żeby woda ciągle wrzała.
Po jakimś czasie z wężyka zacznie wypływać sok, który należy wlewać od razu do wyparzonych wcześniej butelek i natychmiast zakręcać (zakrętki tez muszą być wyparzone). Jeśli zakrętka będzie po krótkim czasie wklęsła, tzn. butelka dobrze się zamknęła. Wskazówki i uwagi:[*] Ilość cukru zależy od upodobań. Ja daję tyle, żeby było słodkie. Do czarnej porzeczki na 1 litr soku daje około 200 g cukru, do malin 100-150 g, do wiśni nawet 300 g, a do aronii 250-300 g.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2001-08-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Jola L-L
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Soki owocowe na zimę - I sposób (z podgotowaniem i leżakowaniem) (wegańska)Soki owocowe na zimę - III sposób, babciny (z leżakowaniem w cukrze) (wegańska) Canellones na tysiąc sposobów (bez ograniczeń) Galaretka porzeczkowa (na zimę) (wegańska) Sok malinowy na zimę (wegańska) Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska) Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska) Młode ziemniaki na sposób litewski (lakto-wege) Fasola solo (sposób gotowania) (lakto-wege) Fasolka szparagowa na sposób chiński (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |