7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Chutney z gruszekChutney podajemy z chlebkami indyjskimi jako przystawkę lub oryginalny dodatek np. do serów.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:5 lekko kwaśnych gruszek
2 świeże ostre papryczki 40 g masła lub ghee (można zastąpić olejem) 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren kminku 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki cukru z trzciny cukrowej 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie:Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałki. Z papryczek odrywamy szypułki, wybieramy nasiona, kroimy w paseczki. Jeśli nie mamy gotowego ghee, przygotowujemy je sami: rozpuszczamy masło na bardzo małym ogniu, a gdy wystygnie, zdejmujemy z powierzchni biały nalot.
Rozgrzewamy tak przygotowany tłuszcz na patelni, rumienimy pokrojone papryczki z gorczycą i kminkiem. Dodajemy gruszki i kurkumę. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 5 min. Następnie dodajemy cukier z trzciny i sok z limonki. Czekamy do momentu, aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy sos do wystygnięcia.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chutney z pomidorów (wegańska)Chutney brzoskwiniowy (wegańska) Tarta z gruszkami (bez ograniczeń) Kulkowy chutney z dyni (wegańska) Chutney jabłkowy z rodzynkami (wegańska) Chutney imbirowy do słoików (wegańska) Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska) camembert z gruszkami i pistacjami (lakto-wege) Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege) Zupa dyniowa z gruszkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |