7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Papryka konserwowa (na zimę)Maciej: "Gwarantuję twardą paprykę przez 12 miesięcy".
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2,5 kg papryki
na słoik: - 1/2 ząbka czosnku - 1 łyżeczka gorczycy - 1 łyżka oleju zalewa: 1 l wody 1/2 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki soli ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie:Paprykę odpowiednio oporządzić. Zalewę zagotować i pogotować z papryką 3 min.
Do słoików dać po 1/2 ząbka czosnku i łyżeczkę gorczycy. Wlać zalewę i paprykę. Na wierzch łyżkę oleju. Nie pasteryzować. Po prostu w koc do góry nogami, a gorąca zalewa zaciągnie (zassie) zakrętkę.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2001-08-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Maciej (Brillant)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Nom, dla mnie to też wątpliwe, dlatego zawsze dodatkowo 5-10 minut pasteryzuję :)
anatemka 2012-09-21 19:16:27.369
Zagotowanie papryki z zalewą pełni również tą rolę, że ją zmiękcza i później łatwiej można układać ją w słoikach. Pierwszy raz w tym roku marynowałam paprykę i miałam podobny problem co Marta :) Ponieważ jednak miałam szerokie słoiki, układałam w nich surową paprykę (bez obgotowywania), zalałam gorącą zalewą (ale ocet dodałam do niej w ostatniej chwili, żeby mniej śmierdziało) i pasteryzowałam ok. 10-15 min. od momentu zagotowania. Nie wiem czy nie za długo, ale słoiki były spore (0,6 l) i chciałam mieć pewność, że się zassą.
Sposób z przepisu jest dla mnie o tyle wątpliwy, że zanim skończę układać paprykę w słoikach, zwł. jeśli by to miały być dżemówki, to końcowe słoiki mogą być już zbyt przestudzone, żeby się zassać. Z drugiej strony po komentarzach widać, że przynajmniej niektórym osobom się udaje :) patrycccja 2012-09-21 10:32:07.953 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Buraki z papryką i cebulą (na zimę) (wegańska)Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką konserwową (wegańska & RAW) Winegretowa sałatka makaronowa z papryką i groszkiem konserwowym (wegańska) Pomidory w słoikach w całości, z ostrą papryką i czosnkiem (na zimę) (wegańska) Sałatka patentowa z sałaty lodowej z warzywami konserwowymi, fasolką i papryką (lakto-wege) Sałatka Donety - ryżowa z papryką konserwową, owocami i majonezem (ovo-wege) Sałatka Arlettki - ryżowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi (ovo-wege) Majonezowa sałatka ryżowa z papryką konserwową, ogórkami kiszonymi i "puszkami" (bez ograniczeń) Sałatka brokułowa z fasolką szparagową, papryką i warzywami konserwowymi (lakto-wege) Zapiekanka z okary z papryką, pomidorem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Następnym razem pokroiłabym paprykę w paski a nie ćwiartki - będzie łatwiej układać, a później i tak ją kroję do sałatek, wiec na jedno wychodzi :)
patrycccja 2013-09-27 13:29:26.057