7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Papryka konserwowa (na zimę)

Maciej: "Gwarantuję twardą paprykę przez 12 miesięcy".



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2,5 kg papryki
na słoik:
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka oleju

zalewa:
1 l wody
1/2 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki soli
ziele angielskie
liść laurowy

Przygotowanie:

Paprykę odpowiednio oporządzić. Zalewę zagotować i pogotować z papryką 3 min.

Do słoików dać po 1/2 ząbka czosnku i łyżeczkę gorczycy. Wlać zalewę i paprykę. Na wierzch łyżkę oleju. Nie pasteryzować. Po prostu w koc do góry nogami, a gorąca zalewa zaciągnie (zassie) zakrętkę.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Maciej (Brillant)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie wystawię oceny, bo żeby była uczciwa, musiałabym zrobić z octem 10%. Robiłam połowę z winnym i połowę z jabłkowym o niższej kwasowości - o dziwo smakowały właściwie jednakowo. Papryka wyszła trochę bez smaku, ale faktycznie była dość twarda, na pewno twardsza niż sklepowa. Ogólnie jednak zdecydowanie bardziej smakowała mi papryka "sanatoryjna": puszka.pl/przepis/7247-papryka_sanatoryjna_.html
Następnym razem pokroiłabym paprykę w paski a nie ćwiartki - będzie łatwiej układać, a później i tak ją kroję do sałatek, wiec na jedno wychodzi :)
patrycccja 2013-09-27 13:29:26.057

Nom, dla mnie to też wątpliwe, dlatego zawsze dodatkowo 5-10 minut pasteryzuję :)
anatemka 2012-09-21 19:16:27.369

Zagotowanie papryki z zalewą pełni również tą rolę, że ją zmiękcza i później łatwiej można układać ją w słoikach. Pierwszy raz w tym roku marynowałam paprykę i miałam podobny problem co Marta :) Ponieważ jednak miałam szerokie słoiki, układałam w nich surową paprykę (bez obgotowywania), zalałam gorącą zalewą (ale ocet dodałam do niej w ostatniej chwili, żeby mniej śmierdziało) i pasteryzowałam ok. 10-15 min. od momentu zagotowania. Nie wiem czy nie za długo, ale słoiki były spore (0,6 l) i chciałam mieć pewność, że się zassą.
Sposób z przepisu jest dla mnie o tyle wątpliwy, że zanim skończę układać paprykę w słoikach, zwł. jeśli by to miały być dżemówki, to końcowe słoiki mogą być już zbyt przestudzone, żeby się zassać. Z drugiej strony po komentarzach widać, że przynajmniej niektórym osobom się udaje :)
patrycccja 2012-09-21 10:32:07.953

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Buraki z papryką i cebulą (na zimę) (wegańska)
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką konserwową (wegańska & RAW)
Winegretowa sałatka makaronowa z papryką i groszkiem konserwowym (wegańska)
Pomidory w słoikach w całości, z ostrą papryką i czosnkiem (na zimę) (wegańska)
Sałatka patentowa z sałaty lodowej z warzywami konserwowymi, fasolką i papryką (lakto-wege)
Sałatka Donety - ryżowa z papryką konserwową, owocami i majonezem (ovo-wege)
Sałatka Arlettki - ryżowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi (ovo-wege)
Majonezowa sałatka ryżowa z papryką konserwową, ogórkami kiszonymi i "puszkami" (bez ograniczeń)
Sałatka brokułowa z fasolką szparagową, papryką i warzywami konserwowymi (lakto-wege)
Zapiekanka z okary z papryką, pomidorem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas