7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pizzowe bułeczki z nadzieniem cebulowo-pomidorowym
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki: 20 szt.ciasto:
50 g drożdży 100 g płynnej margaryny 200 ml wody 900 ml (3 i 3/5 szkl.) mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki soli nadzienie: 4 cebule 3 ząbki czosnku 4 pomidory (poza sezonem mogą być pomidory z puszki) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól pieprz 2 łyżki margaryny do smażenia jajko do posmarowania wierzchu ser do posypania Przygotowanie:Ciasto: Podgrzać margarynę i wodę do 37°C, włożyć drożdże i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na 45 min.
Nadzienie: Wszystko drobno pokroić i usmażyć na patelni, po czym wystudzić. Ja robię sobie 20 kulek w miarę równych i wałkuję każdą, nakładam nadzienie, zlepiam do dołu, smaruję jajkiem, na to żółty starty ser i do pieca. Piec w 220°C aż będą ładnie rumiane (ok. 15 min.).
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-09-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Adiola
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Rewelacja! Pyszne na ciepło zaraz po upieczeniu, równie pyszne na drugi dzień. Wzięłam na zajęcia zamiast kanapek, ale się nie najadłam, bo mi koledzy wyżarli - tak więc z bułeczkami na wynos uwaga!
Parę słów o przepisie. Po pierwsze ciasto - skąd te śmieszne decylitry? Funkcjonuje jeszcze coś takiego? Ja roztopiłam masło, do tego wlałam niecałą szklankę wody i dodałam reszte składników, mąkę na końcu - dosypywałam tyle,aż zrobiło się ładne ciasto, które nie klei się za bardzo do palców. Farsz- zamiast 4 surowych pomidorow (są jeszcze za drogie) dałam pokrojone pomidory w puszce (1 puszke), dodalam 1 cebule wiecej niz w przepisie i wkroiłam resztkę papryki z lodówki. Piekło mi się ponad pół godziny. Ciasto wychodzi tak dobre, ze nastepnym razem z połowy porcji zrobie bułeczki na słodko z jagodami. ~gabi 2005-05-23 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Nadzienie pomidorowo bazyliowe (lakto-wege)Zupa serbska: pomidorowo-cebulowa z ryżem i groszkiem (lakto-wege) Zupa cebulowo-pomidorowa z serem lub grzankami (lakto-wege) Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska) Dziki ryż z salsą pomidorowo-cebulową na zimno (lub gorąco) (wegańska) Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń) Bułeczki kajzerki (wegańska) Bułeczki żytnie (wegańska) Chrupiące bułeczki (wegańska) Drożdżowe bułeczki miodowe (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Ja też robię farsz na skróty -z pomidorów (nomen omen) z puszki, ostatnio najczęściej z papryką nie cebulą, czasem tez dodaje ser od razu do farszu.... mniaaaaam :)
magi104 2010-07-20 14:25:35.95