7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka wielowarzywna z czerwoną soczewicą

Anna Sheridan: Te zapiekankę robię często, I zawsze się udaje. Składa się ona z trzech warstw: warzyw, czerwonej soczewicy i chrupkiego wierzchu serowego (mmm? crunchy, mówi mój miły).

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

warstwa spodnia (ja robię na oko, ale podaję proporcje z przepisu):
brokuły 185 g
2 duże marchwie razem 250 g
1 duży por 400 g
1 czerwona papryka 250 g
3 cukinie 250 g
2 ząbki czosnku
olej/ oliwa do smażenia

warstwa środkowa:
pomidory Roma 500 g (maja więcej miąższu)
czerwona soczewica 250 g
1 szklanka rosołku warzywnego (z kostki)
sól
sos Tabasco

wierzch:
cheddar utarty 75 g (może być więcej, dla miłośników sera :-)
bułka tarta 60 g (ja używam pokruszonych krakersów - dodają smaku)

Przygotowanie:

1. Zmiksować pomidory na grubo. Wrzucić do rondla, dodać soczewicę i rosół, gotować do miękkości. Na końcu posolić i dodać Tabasco.

2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik.

3. Pokroić składniki warstwy spodniej (jarzynki). W dużym, ciężkim rondlu albo woku rozgrzać dobrze olej. Dodać najpierw brokuły, marchew i pora, smażyć 3 minuty mieszając. Potem dodać paprykę, czosnek i cukinię, smażyć jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając.

4. Przełożyć jarzyny do ogniotrwałej foremki, zalać soczewicą z pomidorami, na wierzch utarty ser wymieszany z okruszkami. Utuptać.

5. Piec około 30 minut aż ser zbrązowieje i zrobi się chrupki. W przepisie pisze, żeby jeść z ryżem, ale my zwykle jemy samo. Zwykle też podwajam proporcje i jemy to 2 dni. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Iza: Cukinia powinna być młoda, zerwana zanim wytworzy nasiona i zanim skórka mu stwardnieje. Ma wtedy ok. 20 cm długości. Jeśli nie masz szansy go kupić, to można pewnie zastąpić go usmażoną cebulą, ale nie żeby zastąpić smak, tylko dodać masy. Albo podsmażoną oberżyną. Albo ominąć w ogóle, bo zucchini nie dodaje smaku jako takiego, tylko objętości.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-09-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Anna Sheridan
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zapiekanka bardzo smaczna, zamiast pomidorów dałam sos pomidorowy i na dno naczynia troche makaronu. przepis zapisuję do domowego menu ;) pozdrawiam
~pola 2018-11-29 18:23:40.372


wyszły pyszności polecam !
pixi 2013-03-03 20:01:14.885

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Czerwona kapusta z soczewicą (wegańska)
Zapiekanka makaronowa z pekinką i soczewicą (wegańska)
Czerwona potrawka warzywna z soczewicą (wegańska)
Curry z dyni z czerwoną soczewicą (wegańska)
Zupa warzywno-pomidorowa z czerwoną soczewicą i makaronem (wegańska)
Placuszki wielowarzywne (bez ograniczeń)
Cukinie zapiekane z farszem wielowarzywnym (wegańska)
Zupa czipsowa (wielowarzywna, nie z czipsów :) (wegańska)
Sojowo-wielowarzywny pasztet Joanny (wegańska)
Peruwiańska pomidorówka "gazpacho" (wielowarzywna) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas