7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasto cynamonowe z jabłkami

Bogusia Wendt: "Pyszne!! Wszyscy się w domu zajadają, są puszyste i wilgotne, a cynamon nadaje specyficzny smak (tylko nie można go dawać za dużo). Można też eksperymentować z kakao albo kawą cappucino."

Średnia ocena: [4.75 z 16 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [33]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 duże jabłka
trochę soku z cytryny
orzechy włoskie
rodzynki
2 szkl. mąki krupczatki
3/4 szklanki oleju
1 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w grube cząstki i pokropić sokiem z cytryny. Wymieszać olej z cukrem, potem powoli dodawać mąkę, potem sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Na końcu dodać jabłka i bakalie, wymieszać.

Piec ok 30-45 minut, zależy jaki kto ma piekarnik.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-09-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: "Bogusia Wendt"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Czytajcie komentarze, ale nie zagalopujcie się jak ja. ;) "Na wszelki wypadek" dodałam 1/4 szkl. płynu (mleko ryżowe), no i pożeramy od wczoraj niezłą mamałygę. Na szczęście mamałyga jest również przepyszna. Z pewnością powtórzę ten wyczyn, ale już zgodnie z przepisem. :)
Może znaczenie ma "mokrość" jabłek?
Naprawdę bardzo smaczne, rodzynki i orzechy włoskie pasują znakomicie.
chez_paulina 2015-11-04 15:43:44.291


wyszło wyśmienite ;)
fajny przepis, który można dowolnie zmieniać, wedle upodobań :))
ellku 2013-01-31 21:19:46.692

Nie pamiętam, czym mieszałam. Mikser pewnie nie zaszkodzi :) Tak czy siak ciasto nie powinno być kruszonką! Powinno być gęste, ale zwięzłe. Problem polega chyba na tym, że w przepisie jedynym płynem jest olej. Zero wody. Jak poczytasz komentarze, to zobaczysz, że ludzie zazwyczaj jednak dodają wody. Ja też mocno zmieniłam proporcje (zob.komentarz z 2009-09-21): tylko 1/2 szkl. cukru i 1/4 szkl. oleju + 1/2 szkl. wody. Jeśli jabłka nie są soczyste, to przyda się więcej wody. Powodzenia :)
patrycccja 2012-01-29 15:29:39.105

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto jabłkowo-cynamonowe (bez ograniczeń)
Ciasto cynamonowo-jabłkowo-orzechowe (wegańska)
Ciasto owsiane z jabłkami (wegańska+miód)
Ciasto ucierane z jabłkami (bez ograniczeń)
Jabłecznik / ciasto z jabłkami (wegańska)
Ciasto greckie z orzechami i jabłkami (ovo-wege)
Ciasto amarantusowe z jabłkami (sypane) (lakto-wege)
Ciasto "przełożone" jabłkami i budyniem (bez ograniczeń)
Pyszne ciasto z jabłkami i bakaliami (ovo-wege)
Banany w cieście a'la placki z jabłkami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas