7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Piernik bez miodu



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

450 g mąki
450 g cukru
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki wody
5 jajek
1 szklanka śmietany (18%)
50 g masła
50 g orzechów
30 g smażonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Z 2 łyżek cukru zrób karmel i rozpuść go w 2 łyżkach wody. Do rozbełtanych jajek dodaj śmietanę, bardzo dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło.

Mąkę wymieszaj z cukrem, przyprawą korzenną, sodą, stopionym masłem oraz masą śmietanowo-jajeczną. Na końcu dodaj rozpuszczony karmel. Wyrób ciasto, a pod koniec wyrabiania dodaj bakalie.

Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż do niej ciasto. Piecz około 1 godziny w nagrzanym piekarniku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-09-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Monika Sawicka
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Piernik z miodem wegańskim (wegańska)
Herbata z miodem (wegańska+miód)
Jajecznica z miodem (ovo-wege)
Napój z miodem (wegańska+miód)
Pierniczki norymberskie (ovo-wege)
Wegański piernik (wegańska)
Piernik bananowy (wegańska)
Pierniczki wegańskie (wegańska)
Bułek z miodem i słonecznikiem (wegańska+miód)
Napój z cytryny i miodu (wegańska+miód)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas