7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Naleśniki drożdżowe "dla Ewy", z cynamonem i rodzynkamiCooler: "Można wcinać same (pachną obłędnie) lub z syropem trzcinowym i bitą śmietaną na wierzchu, lub z tym, co komu fantazja podpowie :) "
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 2 osób1/3 kostki drożdży piekarskich
350 ml mleka [w wersji wegańskiej sojowe - może być nawet z tych mniej smacznych i jednocześnie tańszych, np. Polgruntu] 350 ml wody 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej mąka zwykła (typ 500) mąka razowa - tyle co zwykłej 5-6 łyżek oliwy lub oleju do smażenia 4-6 łyżeczek cukru 2-3 solidne szczypty soli 150 g rodzynek cynamon Przygotowanie:Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15-30 minut.
Do szklanki wlewamy odrobinę (tak do 1/4 wysokości) dobrze ogrzanego, ale nie gorącego mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Następnie drobimy drożdże i wrzucamy do mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużego garnka wlewamy mleko i wodę, wsypujemy mąkę kukurydzianą, razową i zwykłą (ja to robię w proporcji 1:1 zazwyczaj). Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto musi być gęste, ale bez przesady, bo może sprawiać trudności przy wylewaniu na patelnię. Radzę dodawać mąkę do czasu, aż będzie odczuwalny opór przy mieszaniu, a jednocześnie ciasto będzie się jeszcze lało. Zbyt rzadkie ma z kolei tendencję do przywierania do patelni. Po wymieszaniu dodajemy wyrośnięte drożdże, oliwę, cukier i sól do smaku, odsączone rodzynki i cynamon w ilościach zależnych od upodobania (sam daję całkiem sporo). Mieszamy do momentu, aż oliwa zemulguje z ciastem i nie będzie widać żadnych oczek czy warstewki tłuszczu przy brzegu garnka. Ewentualnie korygujemy gęstość ciasta odrobiną mąki lub wody. Smażymy na sporej patelni teflonowej (bez żadnego tłuszczu), rozgrzanej na średnim palniku, dodatkowo skręconym do mniej więcej 1/2 mocy. Trzeba to dobrać doświadczalnie tak, aby naleśnik nie brązowiał zbyt szybko po wylaniu ciasta na patelnię. Gdy zauważymy, że brzeg naleśnika ładnie zbrązowiał, możemy przerzucić go na drugą stronę. Należy zwracać uwagę na rodzynki, gdyż wystają z ciasta i lubią się lekko przypalić. Tak więc drugą stronę należy smażyć krócej, okręcając co chwilę naleśnik o kilkadziesiąt stopni. Wskazówki i uwagi:Dobrą temperaturę można też poznać po tym, że w naleśniku tworzą się dziurki od pracujących drożdży - gdy patelnia jest zbyt chłodna, naleśnik jest gładki i dziurki nie powstają :)
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2001-10-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Cooler, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
zostaly mi drozdze wiec ide je wykorzystac :)
napisze jaki bedzie rezultat!! 3majcie za mnie kciuki ;) hehe... ~klisza 2005-11-18 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Babka drożdżowa z rodzynkami (ovo-wege)Jabłka pieczone z rodzynkami, migdałami, miodem i cynamonem (lakto-wege) Ciastka owsiane z rodzynkami, cynamonem i wanilią (wegańska) Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową (bez ograniczeń) Babka drożdżowa ze skórką cytrynową i rodzynkami (bez ograniczeń) Babka drożdżowa z dynią, soją i rodzynkami (bez ograniczeń) Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami (bez mleka) (wegańska) Naleśniki drożdżowe z nadzieniem bananowo-kokosowym (wegańska) Surówka Ewy - kapusta z ogórkiem kiszonym, zieleniną i winegretem (wegańska & RAW) Sezamki domowe z cynamonem (wegańska+miód) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~radosna_ja 2010-10-17 22:42:33.14