7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Tarator bi eljoz (sos z tahini z migdałami)Pasuje do kefte (kofty) i szaszłyków. Herbatka: "przepis dostałam kiedyś od pani, która spędziła szmat czasu w Libanie".
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:150 ml pasty sezamowej tahini (tahine) - generalnie są to zmielone ziarna sezamowe z oliwą
3 ząbki czosnku 2 cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej sól 1 łyżeczka cukru 30g drobno posiekanych migdałów Przygotowanie:Czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z czosnkiem, dodajemy pastę sezamową (najlepiej użyć do tego miksera).
Dodajemy pietruszkę, 1 łyżeczkę cukru i 30g drobno posiekanych migdałów, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos powinien być niezbyt gęsty. Jeśli wyjdzie za gęsty, trzeba go rozcieńczyć wodą.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2001-10-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Herbatka, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Tarator (libański sos z tahini) (wegańska)Tarator bi ellaban (sos z tahini i jogurtu) (lakto-wege) Sos sezamowy "Tahini" (wegańska) Surówka szpinakowa z rzodkiewką i sosem na bazie tahini (wegańska & RAW) Surówka z rukoli z pomidorami i sosem z pastą tahini (wegańska & RAW) Tahini (sos/pasta z sezamu) z czosnkiem (wegańska) Makaron w sosie ziołowym z migdałami i rodzynkami (lakto-wege) Sos z awokado z gorczycą i migdałami jak musztarda (wegańska) Jabłka pieczone z migdałami, konfiturami i aromatycznym winnym sosem (wegańska) Chłodnik ogórkowy (bułgarski tarator) (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |