7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Puree z ziemniaków z ogórkiem i musztardą

Zupełnie mnie zachwyciło to puree... jest niewiarygodnie pyszne! Smakuje nawet osobom nie lubiącym surowych ogórków - sprawdzone :) A jak powstał sam pomysł? Kinga przeczytała jakiś przepis na sałatkę z plasterków ziemniaków, musztardy i ogórków i ... "delikatnie" go zmodyfikowała ;)

Średnia ocena: [4.714285714285714 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

ziemniaki
oliwa z oliwek lub olej zimnotłoczony
mleko sojowe
sól
pieprz
musztarda (łagodna)
ogórek surowy

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, rozgnieść na puree, dodać oliwy lub oleju i mleka sojowego - tak żeby uzyskać luźną, nie za gęstą konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Ogórki umyć, obrać, posiekać w kosteczkę (raczej drobną), wymieszać z puree.

Wskazówki i uwagi:

Tak się zastanawiam, że pewnie z ogórkiem kiszonym (wtedy musiałby być naprawdę drobniutko posiekany) też powinno być smaczne.
A co do wersji z ogórkiem surowym, to przyszła mi teraz myśl, że można by spróbować dodać jeszcze odrobinę drobniutko posiekanej cebulki. Powinno wyjść fajnie.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-09-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kinga - moja siostra :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dokładnych proporcji pewnie nikt nie poda i wcale się nie dziwię. Ostatnio jak robiłam (bo teraz wciąż się tym puree zajadamy) to na 4 czy 5 dużych ziemniaków dałam jeden surowy ogórek a mleka sojowego tyle żeby konsystencja puree była gładka ale nie za rzadka. To zależy od rodzaju ziemniaków i od tego jaki wodnisty jest ogórek.
Ubóstwiam to danie. Już nie mogę się doczekać jak zrobię je z młodymi ziemniakami.
~Marta 2012-05-14 11:51:01.565

Jakie mają być proporcje ogórków do ziemniaków? I oliwy do mleka sojowego?
Inon 2012-05-09 17:50:01.333

O rety! Moja babcia robiła takie puree. W zimie z kiszonymi (pyszne), a w lecie z surowymi ogórkami.
To było jeszcze w moich czasach niewegańskich, więc zamiast mleka sojowego babcia używała do puree śmietany. Całość posypywała olbrzymią ilością koperku (w zimie mrożonego, który pachniał cudownie w kontakcie z gorącymi ziemniakami).
Pamiętam, że w lecie to się jadło bez żadnych dodatków (tylko z mlekiem zsiadłym). Ogromna micha lądowała na stole i każdy sobie nakładał, a potem były dokładki...
Dzięki za przypomnienie przepisu. Zrobię sobie na jutro na obiad.
~Marta 2012-05-09 01:29:09.757

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Puree z marchwi i ziemniaka (bez ograniczeń)
Pasta z tofu wędzonego z ogórkiem kiszonym i musztardą (wegańska)
Ziemniaki (puree) ze szczypiorkiem i cebulką (wegańska)
Puree z ziemniaków z rzodkiewką i koperkiem (wegańska)
Puree z selera i ziemniaków z żółtym serem (lakto-wege)
Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem (wegańska)
Ziemniaki rozgrzewające - puree z kiszoną kapustą (wegańska)
Tłuczne ziemniaki z marchewką - kolorowe puree (wegańska)
Sałatka z soi z ogórkiem konserwowym i ziemniakami (bez ograniczeń)
Sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych z cebulką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas