7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ziemniaki po alpejsku czyli "kartofel salat" (kartoffelsalat, sałatka ziemniaczana)Doskonała na każdą okazję, na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie i dodatek do obiadu. W Niemczech i na Śląsku tradycyjnie podawana do obiadu świątecznego.Maria: "U mnie w domu też do obiadu podawało się często takie ziemniaki. Moja babcia nazywała to 'ziemniaki po alpejsku' a na Śląsku, gdzie teraz mieszkam, podobne ziemniaki nazywa się 'kartofel salat'." Beata: "W ostatnie Boże Narodzenie zostałam zaproszona na tradycyjny niemiecki obiad świąteczny. [..] Gospodarz opowiadał jak to jeszcze 20 lat temu przy wyborze żony brało się pod uwagę, czy umie zrobić dobrą sałatkę ziemniaczaną."
Średnia ocena:
[4.0
z 5 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [14]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ziemniaki
oliwa ocet - najlepiej ziołowy lub z czerwonego wina cebulka i ew. dodatkowo szczypiorek sól pieprz inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania Przygotowanie:Gotujesz ziemniaki w mundurkach, ale tak, aby nie były zbyt rozgotowane. Muszą jednak być ugotowane - chodzi o to, żeby nie rozpadały się potem na paćkę.
Obierasz jak są gorące, kroisz w plastry i jeszcze gorące polewasz sosem z oliwy i octu. Dodajesz drobniutko posiekaną cebulkę, najlepiej wraz z zielonymi pędami, albo w razie braku takowej dodaj jeszcze oprócz cebuli szczypiorek. Sól i pieprz do smaku i inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania. Jeśli odstawimy ją na trochę przed podaniem, to wyjdzie jej tylko na dobre. W tym wszystkim chodzi o to, aby zalać sosem gorące ziemniaki i aby były gotowane w mundurkach. Inne już nie mają tego smaczku. Wskazówki i uwagi:Krysia Thompson: "Ja jeszcze znam wersję, gdzie zimną już sałatkę polewa się gorącą mieszaniną oliwy i soku z cytryny. Czy ta metoda czy ta - efekt jest taki, ze kartofle wciągają sosik i mają smak jak marynowane."
Beata: "Goście długo wymieniali się uwagami na temat przyrządzania tej sałatki. Ważne jest żeby ziemniaki gotować w całości, w skórkach, kroić jeszcze gorące i gorące zalać sosem. Ważna jest też grubość plastrów, ale najważniejszy jest odpowiedni gatunek ziemniaków - nie mogą się rozpadać po ugotowaniu."
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2001-09-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Maria, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
brak zachwytu okropne i ten ocet ,niemcy nawet na kartoflach oszczędzają :(
~magda 2011-11-07 20:50:14.865
Gotowe odstawiam do lodowki na pare godzin zeby sie cebula "przegryzla".
Sa swietne na piknik! Kirppu 2011-01-26 21:39:00.585 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i fasolką szparagową (wegańska)Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z sałatą, oliwkami i papryką (wegańska) Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi, oliwkami i pestkami (wegańska) Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i cebulą - klasyka (wegańska) Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z cebulą (wegańska) Sałatka babska czyli ziemniaczana z ogórkami świeżymi, małosolnymi i koperkiem (wegańska) Gratin dauphinois, czyli zapiekanka ziemniaczana z Delfinatu (lakto-wege) 2 in 1, czyli musztardowe puree (lub kotlety) ziemniaczane (wegańska) Sałatka ziemniaczana z amarantusem (wegańska) Krumpirusza - czyli paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Cebula, ktora ma na mysli pat to chyba cebula szczypiorowa, w Niemczech nazywana Frühlingszwiebel. Ale zwykla cebula+szczypiorek sa jak najbardzie ok.
Iwo-na 2011-11-10 18:36:28.44