7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybamiWczoraj i dziś nieprzytomnie się nimi opychałam korzystając z tego, że mama z siostrą wyprodukowały góry pasztecików - są niebiańskie! :) Pyszne i na ciepło i w temperaturze pokojowej, a nawet takie z lodówki, choć mama by mnie pewnie za to pogoniła ;)
Średnia ocena:
[4.7
z 10 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [17]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dużo :)ciasto:
1/2 paczki (50g) drożdży piekarskich ok. 400 ml mleka sojowego (może być nawet jakieś mniej smaczne, np. Polgrunt) ok. 1/2 szkl. gorącej wody ok. 3/4 kg mąki pszennej 1 szkl. mąki kukurydzianej sól (na oko 5 szczypt) ew. trochę gałki muszkatołowej 3/4 szkl. oleju farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 łubianki grzybów leśnych (mogą być też leśne suszone, shiitake, a nawet pieczarki) 3 cebule olej do smażenia sól pieprz papryka zioła (np. majeranek, oregano, cząber) lub pieprz ziołowy Przygotowanie:Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. Grzyby oczyścić i poszatkować. Jeśli używamy suszonych to należy je namoczyć/podgotować, starannie odcedzić i również poszatkować. Cebulę podsmażyć, dodać grzyby, poddusić. Połączyć z kapustą, doprawić.
Teraz ciasto: rozdrobnione drożdże zalać mlekiem zmieszanym z gorącą wodą (chodzi o to, żeby całość była ciepła, co stymuluje drożdże), rozrobić. Dodać mąkę, sól i ew. trochę gałki muszkatołowej, wyrabiać ciasto tak ok. 5 min. Dodać olej i znów wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki i naczynia, w którym jest wyrabiane. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (z 20 min. to będzie albo i więcej). Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, kroić na kwadraty, prostokąty lub trójkąty, nakładać farsz, zawijać nadając dowolne kształty. Farsz nie musi być dokładnie zalepiony w środku - nie wypłynie, to nie pierogi ;) Paszteciki układać na blasze posmarowanej olejem. Zwilżyć po wierzchu wodą, piec do zrumienienia w dobrze nagrzanym piekarniku. Wskazówki i uwagi:Pieczarki też się nadają, choć są mało aromatyczne - niemniej smaczne :) Jeśli nie mamy grzybów leśnych, warto sięgnąć po shiitake - są poniekąd podobne do pieczarek, tylko właśnie mocno aromatyczne :) Pamiętajmy: nóźki od shiitake wyrzuca się, bo są za twarde.
Kapustę i grzyby, zamiast pracowicie szatkować, można zmielić (zmielić, nie zmiksować). Jeśli zdecydujemy się na szatkowanie, to łatwo się to robi tasakiem na stolnicy. Jeśli zostanie farszu, można go zużyć np. do nadziewania naleśników :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Martina, wszystkiego tyle samo co w przepisie :) Zawsze mnie zresztą denerwują wskazówki, że w zależności od rodzaju i wilgotności mąki trzeba dostosowywać ilość płynu... tylko skąd normalny człowiek ma wiedzieć w co celować??? Więc olewam temat ;) Na początek czasem daję najwyżej minimalnie mniej mąki, jeśli mam wątpliwości. Zawsze później można dodać więcej i bez problemu wrobić. Za to dodać wody do drożdżowego to już problem, bo robi się z ciasta obślizgła klucha ;)
patrycccja 2013-12-24 12:28:02.973
Tak o to chodziło, ale bardziej mnie kwestia płynów interesuje, czy dajesz też taka ilość jak w przepisie.
martina 2013-12-24 00:24:09.041 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Makaron z kapustą kiszoną i grzybami (wegańska)Paszteciki drożdżowe z kapustą białą, jajkiem i żółtym serem (bez ograniczeń) Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą (wegańska) Krucho-drożdżowe ciasto na rogaliki, paszteciki itp. (bez ograniczeń) Krokiety z kapustą i grzybami (ovo-wege) Pierogi z kapustą i grzybami (wegańska) Sakiewki z kapustą i grzybami (wegańska) Paszteciki francuskie z kapustą, cebulą i marchewką (wegańska) Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska) Kapusta kiszona z kurkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~atoja 2014-08-28 15:04:02.279