
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Jarmuż z makaronem i tofuMój kolejny całkowicie własny przepis :) Kombinowałam, zastanawiałam się jakie przyprawy by mi pasowały... i w końcu wykombinowałam :) Pyszności!
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:jarmuż świeży lub mrożony (*) - powiedzmy 1 mały lub kilka liści bardzo wyrośniętego
makaron - 150-250 g tofu naturalne - 300 g ew. olej do smażenia - 1-2 łyżki sos sojowy ew. sól, pieprz ew. gałka muszkatołowa lub olej z prażonego sezamu (**) lub jeszcze bogatsza kombinacja - np. imbir, trochę cukru palmowego lub innego słodziszcza i oleju sezamowego Przygotowanie:
Jeśli mamy świeży jarmuż, to najpierw należy poobcinać liście, umyć je starannie i pokroić lub porwać na kawałki. Wstawić makaron. Tofu pokroić w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm i sowicie skropić sosem sojowym, przemieszać.
Dusić jarmuż na małym ogniu z niewielką ilością wody (tak na dnie, żeby się nie przypaliło) i ewentualnie odrobiną oleju. Świeży jarmuż będzie gotowy w mniej niż 15 min. - właściwie będzie gotowy po minucie, ale dłużej podduszony nieco zmięknie. Mrożony wystarczy, że się cały rozmrozi i podgrzeje. Kiedy jarmuż jest gotowy, wrzucamy do niego makaron i tofu, doprawiamy. Wersja z sosem sojowym i olejem sezamowym jest boska! :) Wskazówki i uwagi:(*) W Polsce mrożonego jarmużu chyba w ogóle nie da się kupić. Zresztą ze świeżym też jest bardzo, bardzo trudno. Ale jak już uda się dostać dorodniejszą sztukę (lub w większej ilości), warto część zamrozić na później. Wystarczy liście umyć, posiekać, zblanszować i po nałożeniu do woreczków lub pojemniczków ostudzić i zamrozić. Prościzna!
(**) Z olejem z prażonego sezamu należy uważać i nie przesadzić z ilością, bo choć daje rewelacyjny aromat, jest mocny i w zbyt dużej ilości tylko popsuje smak. W zależności od firmy może być mocny (zaczęłabym od ćwierć łyżeczki) lub bardzo mocny (wystarczy kilka kropel). ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() Nowe komentarze:
Ale się naszukałam, gdzie to było o tych chipsach z jarmużu :)
Donoszę, że z mrożonego jarmużu nie za bardzo wychodzą, są lekko gumiaste, nie tak chrupkie jak powinny być. I blachę ledwo doczyściłam :( Natomiast zupełnie przypadkiem okazało się, że chipsy jarmużowe można przechowywać w zamkniętym słoiku nawet rok. W zeszłym roku na działce u mojej przyjaciółki narwałam jarmużu, z którego hurtowo wyprodukowałyśmy chipsy. Jeden litrowy słoik został gdzieś zapomniany i dopiero teraz przy okazji kolejnego wyjazdu na działkę odnaleziony. Chipsy smakują jakby były zrobione przed chwilą. Rewelacja, bo to oznacza, że można sobie narobić na zapas :))) Piekę w 160 stopniach, po ok. 10 minutach mieszam i jeszcze z 5 minut dopiekam. Czasem dłużej jeśli kawałki są większe. Płatków drożdżowych nie dodaję, a doprawiam kurkumą i papryką w proszku. A to danie powyżej ubóstwiam i robię je 2-3 razy w miesiącu, a u nas rzadko coś się powtarza. Polecam posypanie całości prażonym sezamem. Zdecydowanie moje ulubione danie jarmużowe (no i chipsy oczywiście). ~Marta 2015-06-27 19:22:47.737 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos z tofu, np. do makaronu z warzywami (wegańska)Makaron z brokułem i curry-tofu (wegańska) Makaron ze szpinakiem, tofu i czosnkiem (wegańska) Jarmuż z bakaliami (wegańska) Jarmuż zasmażany ze śmietaną (lakto-wege) Makaron żytni ze szpinakiem i tofu lub parówkami (wegańska) Makaron ryżowy ze szpinakiem i smażonym tofu (wegańska) Makaron ze szpinakiem, tofu, pieczarkami i pomidorami (wegańska) Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą (wegańska) Makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym i tofu (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Ela 2019-09-19 05:08:51.612