7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kapuściane kotleciki "resztka""Resztka" - nie brzmi zachęcająco? Może, ale nazwa ma swoje uzasadnienie - przy robieniu gołąbków zawsze zostaje wnętrze główki, bo liście są już za małe, i trzeba coś z tym robić. Można oczywiście zrobić pyszny kapuśniaczek, ale moja mama wymyśliła jeszcze jeden sposób - kotleciki. Jak to mówią potrzeba matką wynalazku :)
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [4]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 mała kapusta lub pół dużej - biała lub włoska
ok. 1 szkl. ugotowanej soczewicy (czerwona szczególnie szybko się gotuje!) lub soi 2 bułki sól pieprz majeranek 2-3 cebule 4-5 pieczarek (lub innych grzybów) ok. 1/2 szkl. płatków owsianych natka pietruszki panierka: mąka kukurydziana lub bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie:Podgotowaną "konwencjonalnie" lub w mikrofali kapustę (po przygotowaniu gołąbków nie jest już ani surowa ani ugotowana - chodzi o to, żeby nie była za "sztywna") mielimy w malakserze (lub przez maszynkę do mielenia). Dodajemy ugotowaną soczewicę (lub soję), namoczone w wodzie i odciśnięte bułki i przyprawy, mielimy do otrzymania jednolitej masy.
Masę łączymy z usmażoną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, płatkami owsianymi i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy. Można ew. dodać odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy na 1/2 godz., może być do lodówki - dzięki temu płatki namiękną, masa stężeje i będzie się łatwiej lepić i smażyć. Żeby nieco skrócić ten czas możemy płatki owsiane najpierw zaparzyć i dopiero dodać je do masy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w mące kukurydzianej lub bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Wskazówki i uwagi:Jeśli użyjemy starszej białej kapusty, kotleciki mogą być lekko piekące - taka już jest biała kapusta. Jeśli ktoś się tego obawia, polecam włoską - z nią nie ma już tego problemu.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Super Patryniu, że umieściłaś ten przepis. W sklepach jest już młoda kapusta, więc czas na nasze vegańskie gołąbki oraz kotleciki!
Dana 2011-05-21 15:30:54.901
naprawde fajny przepis zwlaszcza ze lubie kapuste wloska :))
~arielka 2005-01-10 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa "kapuściana" (wegańska)Paluchy ziemniaczano-kapuściane ze słonecznikiem (wegańska) Surówka kapuściana z pomidorami i zieloną papryką (wegańska & RAW) Kotleciki z okary (wegańska) Kotleciki z warzyw (ovo-wege) Kotleciki jajeczne (ovo-wege) Kotleciki z pokrzywy (ovo-wege) Kotleciki z soczewicy (wegańska) Kotleciki z kalarepy (ovo-wege) Kotleciki z adzuki (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
majczi 2012-03-10 19:04:52.342